- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Премијера филма о страдању Срба у норвешком „логору смрти“

© Фото : промоДокументарни филм „Логор смрти у Карашјоку“
Документарни филм „Логор смрти у Карашјоку“ - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Београдска премијера документарног филма „Логор смрти у Карашјоку“ биће одржана у биоскопу Балкан,у суботу, 27. августа у 20 часова, два дана након српске премијере на Филмским сусретима у Нишу, најавили су продуценти.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Филм који је режирао Кјетил Палмквист и продуцирао Бранко Димовић Димески настао је уз свесрдну помоћ историчара Кнута Фловика Торесена, у знак сећања на страдале Србе за време Другог светског рата у норвешким логорима.
За време рата у ову земљу послато је 4049 логораша из тадашње Југославије, а њих 2398 никад се није вратило својим кућама.
Највећи број, њих 95 одсто, били су Срби. Најмлађи је имао само 12 година.
© Фото : промоПлакат документарног филма „Логор смрти у Карашјоку“
Плакат документарног филма „Логор смрти у Карашјоку“ - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Плакат документарног филма „Логор смрти у Карашјоку“
Филм је сниман скоро две године на више локација у Србији и Норвешкој, а у њему су сведочења потомака забележена у Београду, Омољици код Панчева, Сремској Митровици, Горњем Милановцу, Крагујевцу, Нишу и на Косову и Метохији.
Уз Кјетила Палмквиста и Бранка Димовића Димеског, на филму су између осталих радили и Терје Холм (директор фотографије), Јоерн Олсен (копродуцент) и Андреј Стојановић (композитор).
Филм „Логор смрти у Карашјоку“ је сниман уз подршку Амбасаде Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Министарства Одбране Краљевине Норвешке, Савеза српских удружења у Норвешкој и Црквене општине Свети Василије Острошки из Осла.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала