- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Кијев признао да што више Руса сада убију, мање ће то морати да раде следеће генерације

© Sputnik / Нэнси Сисель / Уђи у базу фотографијаСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Напади Кијева на Запорошку нуклеарну електрану који и даље трају последица су злочиначке попустљивости Запада, изјавио је Василиј Небензја, стални представник Русије у Уједињеним нацијама на седници Савета безбедности коју је Русија сазвала поводом ситуације у нуклеарци.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је додао да на прошлој седници СБ УН „ниједна од западних делегација није показала да је одлучна да осуди нападе украјинских снага на нуклеарку, нити да позове кијевски режим да их заустави“.
Дипломата је истакао да се ситуација са нуклеарном безбедношћу у последње две недеље погоршала и да „украјинске снаге скоро свакодневно гранатирају територију нуклеарке, стварајући реалан ризик од радијацијске хаварије на нуклеарци са катастрофалним последицама по цео европски континент“.

Русија не размешта наоружање на територији нуклеарке

Дипломата је додао да Русија не размешта тешко наоружање на нуклеарци и не користи је у војне циљеве.
„Потврђујемо да у нуклеарци влада здрава радна атмосфера и да нико никог не малтретира. Упркос лажним изјавама кијевског режима и његових покровитеља, Русија не размешта на територији нуклеарке тешко наоружање и не користи нуклеарну електрану у војне циљеве. Министарство одбране је спремно да ИАЕА достави фотографије високе резолуције на којима се види да се наоружање, нарочито тешко, не распоређује на територији нуклеарке“, објаснио је он.
Небензја је нагласио да Москва очекује да ће ИАЕА у најскорије време посетити Запорошку нуклеарку и да је спремна на максималну сарадњу.
Такође је истакао да је Русија јутрос доставила Савету безбедности УН и Генералној скупштини фотографије које сведоче о гранатирању нуклеарке од стране украјинских снага.

Идеја о демилитаризованој зони – неодговорна

Дипломата је још нагласио да су позиви Запада да се створи демилитаризована зона око Запорошке нуклеарке без узимања у обзир стварних околности неодговорни.
Руски представник је упитао заменика генералног секретара УН Розмари Дикарло да ли је генерални секретар Антонио Гутереш током посете Украјини добио обећање од украјинског лидера Зеленског да неће гранатирати нуклеарку.

„Какву процену секретаријат УН може дати поводом тога што украјинске снаге настављају да гранатирају нуклеарку у светлу саопштења ИАЕА како је дубоко узнемирена ситуацијом?“, упитао је Небензја.

Циљ – убити што више Руса

Представник Русије је констатовао да су руске власти огорчене што Запад помаже украјинским специјалним службама у припреми минера-диверзаната за истребљење непогодних.

„Званични представници кијевског режима отворено позивају на убијање Руса. Украјински амбасадор у Казахстану Петр Врубљовски недавно је јавно изјавио да је циљ Украјине убиство највећег броја руског становништва и да што више Руса буде сада убијено, мање ће морати да убију следеће генерације Украјинца“, истакао је Небензја.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
РУСИЈА
Шефови дипломатија Русије и Француске разговарали о посети Запорошкој нуклеарки мисије ИАЕА
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
РУСИЈА
Систем заштите у Запорошкој нуклеарној електрани подигнут на виши ниво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала