- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Украјину чека тешка зима

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да Украјину чека тешка зима и подсетио на обећање Алијансе да ће Кијеву пружити дугорочну подршку.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Посвећени смо дугорочном партнерству са Украјином. Помоћи ћемо Украјини да пређе са совјетских стандарда (наоружања) на стандарде НАТО-а, спроведе реформе у сектору одбране и безбедности, помоћи ћемо на путу... опоравка. Предстојећа зима ће бити тешка... Због тога морамо успоставити дугорочну подршку Украјини, како би Украјина била сачувана као суверена и независна нација“, рекао је Столтенберг на другом самиту „ Кримске платформе“, која се одржава онлајн.
Он је додао да је НАТО подржавао Украјину три деценије њене независности, „подржавамо је и сада и пружаћемо подршку онолико колико то буде потребно“.

Војна помоћ Украјини

Генерални секретар рекао је и да тренутно координише даље повећање помоћи Украјини.
„НАТО је члан контакт групе под окриљем Сједињених Америчких Држава за подршку Украјини. Активно се бавим координацијом са лидерима савезничких земаља како бих убрзао испоруке велике количине наоружања и муниције Украјини“, саопштио је Столтенберг на другом састанку „Кримске платформе“ у Кијеву.
Земље НАТО-а су се на самиту у Мадриду у јуну ове године договориле да повећају војну помоћ Украјини, а такође су се договориле о свеобухватном пакету дугорочне подршке Кијеву.
Русија је раније упутила протестну ноту земљама НАТО-а због испорука оружја Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоручивањем оружја Украјини.

„Кримска платформа“

Други самит „Кримске платформе“, организован на иницијативу Украјине, одржава се онлајн 23. августа. У њему учествује десетине земаља и међународних организација. Међу циљевима самита кијевске власти наводе дискусију о путевима за „деокупацију“ Крима. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков окарактерисао је овај самит као антируски и крајње непријатељски догађај.
Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала