- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора вага – избори или нова влада, шта ако мандатар буде из НВО сектора

© AFP 2023Застава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Уколико се деси да нови мандатар црногорске владе буде нека нестраначка личност из НВО сектора, биће то нова велика политичка побједа лидера ДПС-а предједника Мила Ђукановића, тврди за Спутњик аналитичар Војин Грубач.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ђукановић контролише скоро читав НВО сектор и све су то, како каже Грубач, његови људи.
„Част ријетким изузецима попут Вање Ћаловић и још неколико НВО организација. Послије рушења владе Дритана Абазовића, ми имамо Ђукановића и његове политичке сателите у једном малтене монолитном политичком савезу, а са друге стране немамо такав систем. Сада имамо ситуацију да све политичке странке које су биле условни побједници парламентарних избора 2020. године су између себе тврдо посвађане. Значи, оне фактички немају никакав заједнички интерес, што је веома занимљиво. Као последица таквог понашања може се очекивати апстиненција њиховог бирачког тијела на наредним изборима. Народ је збуњен, огорчен, народ не може да вјерује да су ДФ и Демократе од чистих побједника парламентарних избора 2020. годије, својим потезима направили тешки пораз. И сада с поставља питање како ће они моћи да анимирају своје разочарано бирачко тијело”, констатује Грубач.
Он зато сматра да Црној Гори предстоји изузетно тежак политички период.
“Ако се рачуна чињеница да против Ђукановићевих хушкачких медија не стоји нико, то указује да политичка ситуација може бити само комликованија и тежа”, верује Грубач.
Он је мишљења да је рушење владе Дритана Абазовића велика политичка побједа Мила Ђукановића, не само против ДФ-а и партија које су биле против рушења владе, већ његова велика побједа против Демократа, покртета Европа сад...
“Ђукановић се након пораза на парламентарним изборима налазио у тешкој политичкој ситуацији, што би народ рекао, нит је црнио, нит је бијелио, али након пада Кривокапћеве владе он је враћен на политичку сцену, а након пада владе Абазовића, постављен је на пиједестал као незаобилазан фактор креирања политичке сцене у Црној Гори. Он више не треба да се плаши ничега, јер су све политичке партије, које су му опоненти, у великој свађи”, истиче Грубач.
Он указује и да су обије предходне црногорске владе пале у сценарију политичке освете, а освета, како каже, није баш одраз мудрости у политици.

Све је неизвјесно, сви против свих

Пратећи изјаве представника политичких партија ових дана у црногорским медијима, намеће се само један закључак, да је све неизвјесно, да су поготово непомирљиви ставови међу партијама које су побједнице последњих парламентарних избора.
Демократе кажу да неће улазити ни у какву коалицију са ДПС-ом, али ни у моделе у какве су улазили СНП и УРА. То је прије двије вечери поручио лидер те партије Алекса Бечић, уз констатацију да су на столу три опције, а да је прва да се испоштује народна воља од 30. августа. Сличан став је синоћ изнио и посланик те партије Момо Копривица. Међутим, из Демократа нема још увјек званичне иницијативе о договору странака побједница са избора у августу 2020. године.
Из ДФ-а су јасно саопштили да ће они чекати званичну иницијативу Демократа о преговорима, али да неће предузимати ништа док се званично не прекомпонује политичка сцена у Црној Гори. Алудирали су на сарадњу ДПС-а и Демократа. ДФ је био против рушења владе Абазовића и, како сами кажу, уложили су доста енергије да се тада постигне договор.
Из ГП УРА понављају да су и они прошлог петка у Скупштини били расположени за договор, али да договор нијесу жељеле Демократе. Сада, кажу, нису више дио парламентарне већине и лоптица је у дворишу Демократа и ДПС-а. Поручују да су расположени да се договорају око ванредних парламентарних избора, око деблокаде правосуђа, око рјешења за Врховно државно тужилаштво, Судски савјет.... Што се тиче Владе то је питање за Демократе и ДПС који би могли да чине нову парламентарну већину.
Из СНП-а поручују да на њих не рачунају они који су оборили 43. Владу.
Ових дана се једино не оглашавју из ДПС-а, њихови представници су недавно поручили да су спремни за изборе. Они са стране посматрају како се свађају у некадашњој парламентарној већини
У јавности се лицитира да би мандатар за састав нове владе могла да буде нестаначка личност из цивилног сектора. Из ДФ-а поручују да такве експерименте више неће подржавати, а из УРЕ и СНП-а да им је свеједно.
А док то траје предсједник ДПС-а и Црне Горе Мило Ђукановић ових дана свој годишњи одмор проводи у Пржну.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала