- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Дубока држава не бира средства да заустави Трампа – бивши председник спремио одговор

© AFP 2023 / YURI GRIPASСедиште ФБИ у Вашингтону
Седиште ФБИ у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Федерални истражни биро (ФБИ) упао је у кућу 45. председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа и извршио рацију. Претрес и конфискација класификованих докумената представљају преседан у досадашњој америчкој историји, а Трамп у контраофанзиви тужи федералну владу због упада на његово имање на Флориди.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Упад преко двадесет агената Федералног бироа и рација извршени су на основу налога издатог у склопу истраге о потенцијалном незаконитом уклањању и уништавању докумената Беле куће након завршеног Трамповог мандата.
Имајући у виду спремност бившег америчког председника на сваку врсту сарадње са судовима, али и тајминг рације која се одиграла, поставља се питање да ли је упад на имање Трампових имао не законски, већ политички повод?

ФБИ – стуб америчке дубоке државе

Српски и амерички универзитетски професор и аналитичар Срђа Трифковић, сматра да је управо председничка кандидатура мотив за читаву ситуацију као и да нема никакве сумње да је Федерални истражни биро један од стубова америчке дубоке државе. Трифковић потврду о томе види, између осталог, и у дешавањима из 2016. године када је ФБИ непосредно пре предизборне трке, заштитио Хилари Клинтон од далеко тежих прекршаја у погледу односа према поверљивим документима.
Подсећамо, Клинтонова је користила свој приватни сервер за службену коресподенцију и на њему је имала преко 30 хиљада порука. О свему томе је ФБИ имао податке, међутим, истрага никад није покренута. Исте године, високопозиционирани агент ФБИ Питер Строк, изјавио је у СМС преписци да ће се Федерални биро „побринути“ да не дође до Трампове победе.
Додао бих да је ФБИ у својој рацији заправо помогао Трампу јер је тиме само потврђена ионако већ присутна увереност републиканског бирачког тела, односно највећег дела републиканског бирачког тела, да су карте подељене против Трампа и да је заправо та иста дубока држава, укључујући и ФБИ, решена да га спречи да учествује на изборима 2024, каквим год средствима то било могуће, изјавио је Трифковић за Спутњик.

Устав важи за све, али по потреби

Поред подизања тужбе и истицања да му је упадом на имање прекршено право загарантовано Четвртим амандманом Устава САД, бивши амерички председник захтева и посебан ауторитет који ће надгледати истрагу која се против њега води, будући да тврди да је ФБИ имао могућност да подметне инкриминишуће доказе на лицу места. Трамповим адвокатима, нити било коме другом, присуство није било дозвољено приликом претреса, који је потписао амерички судија за прекршаје Брус Рајнхарт. Трампов тим подсећа да се још у мају одазвао позиву суда и „пристао“ да надлежнима пружи увид у класификована документа, и сам позвавши ФБИ да дође у његову кућу на Флориди.
Не може се дозволити да политика утиче на спровођење правде. Спровођење закона се не може користити као оружје у политичке сврхе, наводи Трамп.
© AP Photo / Chris SewardБивши амерички председник Доналд Трамп на конвенцији републиканаца у Северној Каролини
Бивши амерички председник Доналд Трамп на конвенцији републиканаца у Северној Каролини - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Бивши амерички председник Доналд Трамп на конвенцији републиканаца у Северној Каролини

Како је Кенеди прошао…

Трифковић сматра узнемиравајућом чињеницу да је судски систем у Сједињеним државама, како каже, дубоко компромитован, као и да је део истог апарата који покушава да уништи Трампа. Он наглашава да су амерички судови верификовали исход избора 2020. године, упркос очигледним неправилностима које су укључивале чак и директно противуставне одлуке административних инстанци.
Трифковић не искључује ниједан сценарио борбе против Трампове кандидатуре, а подсећа и како је прошао Џон Кенеди у Даласу 1963. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала