Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Грузија је домаћин који ће желети да оде од куће

© Фото : ФИБАКошаркаш из Грузије Торнике Шенгелија
Кошаркаш из Грузије Торнике Шенгелија - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Иако домаћин и са директном картом за учешће на Европском првенству, Грузија је ту позицију потврдила и кроз квалификације, где се сусрела и са репрезентацијом Србије.
Група Е у квалификацијама је била веома занимљива, како због поменутих селекција, тако и због неугодних Финске и Швајцарске које никада нису лак залогај, нарочито у времену система "прозора".
Грузија је изненадила Србију усред Београда и победила са 94:90, а на крају је остварила још три победе и остала је на другој позицији групе, због негативне кош разлике.
Код куће, у Тбилиси арени, Грузија ће имати такође занимљиве и инспиративне противнике, Групу А комплетирају Шпанија, Црна Гора, Турска, Белгија и Бугарска.
Уз селектора Илијаса Зуроса, велику улогу у стручном штабу има српски тренер Милош Глигоријевић, а вреди поменути и легендарног Манучара Маркоишвилија, који је оставио значајан траг у АБА лиги.
Иако се нашао на удару власти сопствене државе због играња у Русији, Грузију и даље предводи Торнике Шенгелија, ту је и већ прекаљени Гиорги Шермадини, а нова млада снага је НБА играч Сандро Мамукелашвили.
Значајно је рећи да Грузија поново има Американца, то је Тад Мекфаден, а занимљиво ће видети како ће се у националном тиму снаћи играч чачанског Борца Дуда Санадзе.
Распоред
1. септембар
21.00 Белгија – Грузија
3. септембар
21.00 Грузија – Шпанија
4. септембар
21.00 Турска – Грузија
6. септембар
21.00 Грузија – Бугарска
7. септембар
21.00 Грузија – Црна Гора
Екипа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала