Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак и Ескобар огласили се из Приштине

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и  Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак казао је након састанка са председницом и премијером привремених приштинских институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, да постоји јединство између ЕУ и САД када је у питању ситуација на КиМ, те да је „међународна заједница забринута због онога што се догодило 31. јула“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Лајчак је рекао да после састанка са челницима привремених приштинских институција, као и лидерима Србије, са којима ће се срести сутра, очекује да се не понови оно што се десило у јулу на северу.
„Најважнија порука је да смо овде са Габријелом Ескобаром као прва тачка да покажемо да је јединство између ЕУ и САД потпуно и да не може бити боље. Радимо заједно на нормализацији односа између Косова и Србије. И друго, међународна заједница је веома забринута због онога што смо видели на терену 31. јула. И очекује се од нас заједно, као преговарача и од лидера Косова и Србије, да не дозволимо да се то понови 31. августа и зато смо овде“, изјавио је Лајчак после састанака, преноси Косово онлајн.
Изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар након састанка са челницима привремених институција у Приштини, истакао је да су га они уверили да не желе ескалацију ситуације.
Ескобар је навео да су Лајчак и он ту како би се оптимизам лидера Косова и опозиционих странака да не дође до ескалације, преточио у чињеницу, пише Косово онлајн.
„Уверавали су нас да не желе никакву ескалацију, не желе насиље 1. септембра. Дакле, данас смо овде да се побринемо да све те добре жеље и сав тај оптимизам буду преточени у добро земље“, рекао је Ескобар.
Лајчак и Ескобар доћи ће сутра у Београд из Приштине, где су разговарали са представницима привремених приштинских институција, у настојањима да се дође до договора између Београда и Приштине, у сусрет 1. септембру, за када је Приштина одложила одлуку о пререгистрацији таблица и личним картама.
Први је у Приштину у уторак стигао Ескобар, који је тог дана разговарао са председницом привремених институција Вјосом Османи, као и са лидерима опозиционих странака.
Данас је у Приштину стигао и Мирослав Лајчак, који има заказане састанке са Османи, Аљбином Куртијем, лидерима опозиционих странака и представницима Срба на Косову и Метохији, а на тим састанцима очекује се и присуство Ескобара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала