- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Министар одбране Литваније: Калињинград ће постати рањив после ступања Шведске и Финске у НАТО

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаКалињинградска област
Калињинградска област - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Министар одбране Литваније Арвидас Анушаукскас изјавио је да ће Калињинградска област Русије постати рањива у случају да Шведска и Финска ступе у НАТО.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Ако крајем године Финска и Шведска буду постале чланице НАТО-а, онда ће већ Сувалски коридор моћи да се сматра уским местом земаља НАТО-а, а Калињинградска област рањивим делом Русије. То јест, ситуација ће бити из корена промењена. И ја мислим да је то важна порука за Русију“, рекао је Анушаускас за издање „Укринформ“.
Финска и Шведска су након почетка специјалне војне операције Русије у Украјини 18. маја предале генералном секретару НАТО-а пријаве за ступање у ту алијансу. Захтеви двеју земаља за пријем у војни блок су сада у процесу ратификације. Захтев Шведске и Финске за пријем у НАТО још нису ратификовале Шпанија, Грчка, Португалија, Словачка, Турска, Чешка и Мађарска.
Пољски државни званичници су у више наврата изјављивали да је најосетљивији правац, с војне тачке гледишта, хипотетички „Сувалски коридор“ – део територије у области града Сувалке на северо-истоку Пољске, који се налази између Белорусије и Калињинградске области Русије. Дужина тог коридора је око сто километара.
Москва упозорава на то да је НАТО усмерен на конфронтацију. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је оценио да ширење НАТО-а неће појачати безбедност Европе и да та алијанса има агресиван карактер. Он је, међутим, рекао да евентуално ступање Шведске и Финске у НАТО не види као егзистенцијалну претњу за Русију.
Министарство иностраних послова Русије је саопштило да Москва остаје отворена за дијалог с НАТО-ом, али на равноправној основи, при чему је Запад дужан да одустане од политике милитаризације европског континента.
Истанбул - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2022
СВЕТ
Турска: Шведска и Финска нису испуниле своје обавезе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала