- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Небензја: Запад може да продужи агонију кијевског режима, али не и да спречи његов фијаско

© AP Photo / Mary AltafferСтални представник Русије у УН Василиј Небензја
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Циљеви специјалне војне операције Русије у Украјини се доследно и успешно извршавају, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности светске организације.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, „рат, који је осам година односио животе цивила, могао је да се заврши да је Кијев испунио Минске споразуме“.
„Међутим, ни украјинским властима ни њиховим страним покровитељима то није било потребно. Они су то поново отворено рекли почетком ове године, претећи да ће одустати од ненуклеарног статуса“, ​​нагласио је Небензја.
„Под овим условима за обнављање мира у Донбасу, као и спречавања очигледне претње које Русији стижу из Украјине, нисмо имали другог избора него да покренемо специјалну операцију за денацификацију и демилитаризацију Украјине, чији се циљеви и успешно и доследно извршавају. Још једном понављам: да су се реализовали Мински споразуми, никаква специјална операција не би била потребна, али је кијевски режим одлучио другачије“, оценио је дипломата.
Он је додао да Запад може да продужи агонију кијевског режима, али не и да спречи његов фијаско.
Како је рекао, Украјина се коначно претворила у „немилосрдну анти-Русију и самоуверено иде ка свом потпуном идејном и идеолошком банкроту“.
„Наше западне колеге могу да продуже његову (кијевског режима) агонију, али не и да спрече његов фијаско. Зато бих пожелео братском украјинском народу да коначно стекне слободу и добије могућност да изгради друштво које ће поштовати елементарна људска права и национални идентитет и живело у миру са својим суседима“, нагласио је Небензја.
Тај час је близу, ма колико се кијевски режим и његови западни покровитељи трудили“, додао је он.

Испорукама оружја САД постају саучесници у убиствима цивила

Руски дипломата је додао да Сједињене Америчке Државе, испоручујући све више нових врста оружја Украјини, постају саучесници у злочинима против цивилног становништва.
„Оружане снаге Украјине циљано уништавају цивилну инфраструктуру... не штеде чак ни оне градове Донбаса који су донедавно били под њиховом контролом, попут Лисичанска. А наши бивши западни партнери, уместо да осуде своје украјинске штићенике, снабдевају их све новијим типовима наоружања, која уништавају тамо где Кијев раније није могао да добаци. Тиме постају саучесници у злочинима против цивилног становништва“, закључио је Небензја.

Демонстрација противпешадијских мина

Небензја је такође показао макету противпешадијске мине „Лепесток“, коју активно користе Оружане снаге Украјине у Донбасу и која углавном угрожава цивилно становништво.
„На седници у јулу већ смо вам показивали фотографију противпешадијске мине ‘Лепесток’. Данас, ради веће јасноће, показаћу вам макету такве мине, које украјинске трупе на стотине разбацују по Донбасу на територијама које је ослободила руска војска. И чак их бацају на територију Русије“, рекао је дипломата.

„Замислите да тако неупадљива мина лежи на земљи у трави. Може бити и камуфлажне боје, што је чини практично невидљивом на земљи. С обзиром да Оружане снаге Украјине ове мине разбацују по градовима и селима далеко у позадини, оне не представљају опасност за војнике. Не, оне су предвиђене за цивиле, а посебно за децу која ризикују да их нагазе или узму у руке такву ‘играчку’ из радозналости“, објаснио је Небензја.

Дипломата је додао да је већ забележно 47 случајева у Доњецкој Народној Републици да су мине експлодирале када је неко наишао на њих.
„‘Лепесток’ је живо сведочанство садистичке и дивљачке природе кијевског режима, симбол његовог стварног односа према народу истока и југоистока земље. Наравно, људи то виде и схватају. Одатле и однос према руским војницима као ослободиоцима, који је распрострањен на ослобођеним територијама. То се никако не уклапа у наратив који промовишу Кијев и његови западни спонзори, због чега Украјина прибегава терору и тактикама застрашивања у Херсонској, Запорошкој и Харковској области. Али то не може да промени расположење људи који су видели право лице кијевских власти“, нагласио је стални представник.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала