- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рига: Срушен совјетски споменик „Мајка домовина“ /видео/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаРушење споменика Ослободиоцима Риге
Рушење споменика Ослободиоцима Риге - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Скулптура „Мајка домовина“, која је била део споменика Ослободиоцима Риге, распала се приликом уклањања са постоља, објавио је портал ТВНЕТ.
На снимку се види како багери гусеничари гурају статуу са постоља, након чега она пада и ломи се.
Раније је градоначелник летонске престонице Мартинш Стакис рекао да ће споменик Ослободиоцима Риге бити уништен након рушења, јер Музеј окупације није признао ниједан његов део као уметничку вредност. Директорка овог музеја Солвита Виба изјавила је да та институција није проценила споменик Ослободиоцима Риге као уметничку вредност, јер нема таква овлашћења, а изјава градоначелника Риге довела је до неспоразума.
Директорка Летонског националног музеја уметности Мара Лаце раније је изјавила да, као историчар уметности, није равнодушна према судбини једног од делова споменика – женске скулптуре, будући да „фигуративни језик поруке коју конкретно дело носи, укључујући фигуративно решење, форму и друга изражајна средства, може да се оцени као високопрофесионалан, квалитетан и који одговара актуелним уметничким критеријумима свог времена“.
Још од 1990-их година летонски екстремисти покушавају да униште споменик Ослободиоцима Риге, који је подигнут 1985. године и постао симбол свих оних који су погинули за престоницу Летоније. Између осталог, 1997. године двојица летонских националиста су, покушавајући да дигну у ваздух скулптуре, погинула су од сопствених бомби.
Радови на демонтажи споменика Ослободиоцима Риге почели су 23. августа, а током припрема за рушење полиција је привела најмање шест особа од педесетак демонстраната који су се тамо окупили. До вечери 23. августа срушене су све три скулптуре совјетских војника. У медијима се појавила информација да се после 21 час стотине људи окупило у Парку победе, од којих су неки протестовали против рушења. Полиција је саопштила да је привела 14 особа.
Парламент Летоније пре тога је суспендовао снагу клаузуле међувладиног споразума са Русијом о заштити споменика совјетским војницима, која омогућава да се демонтира споменик Ослободиоцима Риге. Полиција је затворила приступ споменику, општинске службе су трактором уклониле цвеће положено 9. маја, а касније су становници града поново почели да га доносе. Летонски парламент дозволио је рушење споменика. Скупштина града Риге гласала је за рушење, наложивши специјализованој агенцији да обезбеди демонтажу споменика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала