- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шојгу: Успоравање темпа специјалне војне операције је свесна одлука

© Фото : Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Успоравање темпа напредовања током специјалне војне операције у Украјини је свесна олдука, која је условљена потребом да се минимизирају жртве међу цивилима, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на саветовању министара одбране Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Током специјалне операције строг поштујемо норме хуманитарног права. Напади се изводе високопрецизним оружјем по објектима војне инфрастурктуре Оружаних снага Украјине – управљачким пунктовима, аеродромима, складиштима, утврђеним областима, објектима војно-индустријског комплекса. Чини се све да се избегну жртве међу цивилима. То дефинитивно успорава темпо напредовања, али ми то радимо свесно“, истакао је Шојгу.
Према његовим речима, руска војска је „на ослобођеним територијама организовала системски рад на успостављању мирног живота“.
„Указујемо хуманитарну помоћ, обнављамо инфраструктуру и комуналне системе“, рекао је Шојгу и додао да „украјинске војне формације примењују тактику спаљене земње, грубо нарушавајући међународне норме и делујући као терористи“.
„Они користе стамбене објекте, школе, болнице, вртиће као ватрене позиције, размештају у њима тенкове и артиљерију, прикривају се цивилима као живим штитом. Циљано гранатирају и из даљине минирају противпешадијским минама 'лепесток' насеља с очигледним циљем да се нанесе што више штете цивилима и инфраструктури“, рекао је Шојгу.
Министар је поново истакао да је специјална операција у Украјини била диктирана реалним претњама Кијева житељима Донбаса, а последично и Русији.
Шојгу је истакао да специјална операција тече по плану и да ће сви задаци бити испуњени.

Циљ САД и њихових саучесника је исцрпљивање Русије

Руски министар је, такође, оценио да је сукоб у Украјини за САД и њихове савезнике постао нови изговор за ширење економског и информационог рата против Русије ради њеног стратешког исцрпљивања.
„Данас је против Русије покренут жестоки санкциони и информациони рат. И сукоб у Украјини је постао само нови изговор за то. Отворени циљ САД и њихових саучесника је стратешко исцрпљивање Русије, ради уклањања конкуренције и упозорења другим државама које воде независну спољну политику“, навео је Шојгу.
Он је додао да је Русија улагала „значајне напоре како би се формирале правне основе за стабилност у Европи у новим условима“.
„Ипак, Запад на челу с Вашингтоном је одбио да узме у обзир нашу забринутост у вези с гаранцијама узајамне безбедности, пре свега у вези с неутралним статусом Украјине“, навео је Шојгу и додао да су били игнорисана питања од принципијелног значаја за Русију, као што су неширење НАТО-а на исток, неразмештање офанзивног наоружања и одустајање од војне делатности у близини руских граница.

Војно-биолошки програм САД у Украјини опасност за све земље ШОС-а

Шојгу је поновио да ће испоруке западног наоружања Украјини повећати број људских жртава и да оне само одуговлаче војни сукоб на територији те земље.
Шојгу је учеснике саветовања упозорио и на војно-биолошки програм САД, у оквиру којег су у Украјини биле разрађиване компоненте биолошког оружја, што је, како је рекао, директно угрозило и земље ШОС-а.
„Посебно желим да наведем чињенице откривене током специјалне операције у Украјини о реализацији америчког војно-биолошког програма. Документи које смо објавили потврђују да је Пентагон финансирао више од 30 украјинских биолабораторија. Високо опасна истраживања су вршена тајно, уз учешће стручњака из САД“, рекао је Шојгу и додао да су у оквиру тог програма „развијане компоненте биолошког оружја, тестиране методе за дестабилизацију епидемиолошке ситуације“, а подаци су се прикупљали и слали у САД.
Вишецевни бацач ракета Ураган током специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
УЖИВО Борис Џонсон посетио Кијев; Украјинска војска опет гранатирала Каховску хидроелектрану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала