- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински екстремисти планирају да дигну у ваздух водовод, без воде би остало преко 12 хиљада људи

© AP Photo / Rodrigo AbdУкрајинска војска
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Украјински екстремисти планирају да дигну у ваздух водовод у ДНР и да за то оптуже руску војску, а услед тога би без воде остало преко 12 хиљада људи, саопштио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије генерал пуковник Михаил Мизинцев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Према доступним поузданим информацијама, у Новомихајловки у Доњецкој Народној Републици, украјински екстремисти минирали су објекте водоводне станице које планирају да дигну у ваздух и да руске снаге оптуже за неселективне нападе на виталне инфраструктурне објекте, о чему би потом навелико извештавали украјински и западни медији“, објаснио је он.

Прецизирао је да би у случају дизања у ваздух водоводне станице без воде остало 11 насеља и скоро 12,5 хиљада људи.
Мизинцев је нагласио да су на територији водоводне станице екстремисти распоредили далекометну артиљерију и вишецевне бацаче ракета из којих систематски гранатирају околна насеља, као и положаје руских снага, провоцирајући узвратну ватру.
Поред тога, у Славјанску у ДНР у згради стручне школе украјински екстремисти опремили су касарну и командни пункт, а у близини образовне установе распоредили артиљерију и вишецевне бацаче ракета из којих систематски гађају околна насеља, при чему евакуација цивила из те области није извршена.
У Николајеву су у згради стручне школе бр. 7 припадници Оружаних снага Украјине опремили касарну и складиште муниције, а по периметру постављена упоришта.
У Харкову у згради хостела милитанти јединица територијалне одбране разместили су упориште, а на припадајућој територији распоредили велику количину оклопних возила, док је цивилима забрањено да напуштају своје домове, а сви покушаји грађана да се самостално евакуишу на безбедно оштро се прекидају.
У Дњепропетровској области на територији сеоске школе јединице Оружане војске Украјине опремиле су упориште, артиљеријске положаје и складиште муниције, прилази згради су минирани, а локално становништво није на то упозорено.
Мизинцев је истакао да је током протеклог дана, без учешћа украјинске стране, из опасних региона Украјине и република Донбаса евакуисано преко 25,3 хиљаде људи, укључујући преко 3,9 хиљада деце.
Овакви поступци украјинских власти демонстрирају потпуну равнодушност према судбини сопствених грађана и апсолутно занемаривање свих норми и принципа међународног права.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
У Истанбулу је 29. марта одржана још једна рунда преговора, током које је руска страна добила писане предлоге украјинске стране, укључујући одбијање чланства у војним савезима, као и идеју да се Крим врати војним путем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала