- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски: Русија да преда контролу над Запорошком нуклеарком мисији ИАЕА

© AFP 2023 / MICHAEL M. SANTIAGOПредседник Украјине Владимир Зеленски учествује путем видео-везе на седници Савета безбедности УН
Председник Украјине Владимир Зеленски учествује путем видео-везе на седници Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски инсистира да мисија ИАЕА што пре обезбеди „сталну контролу“ над ситуацијом у Запорошкој нуклеарној електрани.
„Мисија ИАЕА мора да преузме сталну контролу над ситуацијом у нуклеарној електрани што је пре могуће, а Русија мора да без икаквих услова да прекине нуклеарну уцену и потпуно се повуче из електране“, рекао је Зеленски, говорећи путем видео линка на заседању Савета безбедности УН.
Савет безбедности УН позвао је Зеленског да путем видео-везе учествује на седници Савета безбедности светске организације, упркос чињеници да је Русија била против тога.
Како је истакао стални представник Русије у УН Василиј Небензја, руска делегација противила се учешћу Зеленског на данашњој седници.
„Нисмо против учешћа председника Украјине или његових представника на седници. Али такво учешће треба да буде уживо – са његовим физичким присуством у сали Савета безбедности. То није наш хир, већ правила која регулишу рад Савета. Овде није у питању политика, већ је ствар процедуре“, рекао је Небензја.
Он је питање виртуелног учешћа Зеленског ставио на гласање. Русија је гласала против, Кина је била уздржана, а остале земље су подржале виртуелно учешће Зеленског. Током процедуралног гласања, не примењује се правило вета. Због тога Зеленски учествује на седници. Небензја је изразио наду да ће пратити састанак до краја.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала