- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Aрхеолози тврде да су пронашли место рођења Светог Петра /фото/

CC0 / Рубенс / Свети Петар као eпископ — приказан са палијумом и кључевима од неба
Свети Петар као eпископ — приказан са палијумом и кључевима од неба - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Археолози у Израелу наводе да су открили нови артефакт који доказује локацију древног села Витсаида, где је рођен један од 12 Христових апостола Свети Петар.
Док су ископавали оно за шта верују да је изгубљена базилика „Црква апостола“ на локалитету Ел Арај на северној обали Галилејског мора, истраживачи су открили велики натпис на грчком, који упућује на „поглавара и команданта небеских апостола“, израз који се често користи за Светог Петра.
„Ово откриће је наш најјачи показатељ да је Петар имао посебну везу са базиликом и да је вероватно била посвећена њему. Будући да је византијска хришћанска традиција рутински идентификовала Петров дом у Бетсаиди, а не у Капернауму као што се данас често мисли, изгледа да је базилика у знак сећања на његову кућу“, рекао је Стивен Нотли, професор Најак колеџа и руководилац ископавања.
Натпис се налази унутар округлог медаљона уоквиреног са две црне линије тесера. То је део већег, цветног мозаика на поду црквене сакристије, простора или просторије у којој се свештеници припремају за службу.
Археолози се такође надају да ће приликом следеће фазе ископавања у октобру пронаћи натпис посвећен Петровом брату Светом Андреју, јер je црква вероватно била посвећена обојици.
Према Јеванђељу по Јовану, Свети Петар, Свети Андреј и Свети Филип су сви рођени у рибарском селу званом Витсаида. Хришћани верују да је ова локација такође место неких од Исусових чуда, укључујући исцељење слепог човека и храњење хиљада људи са пет хлебова и две рибе.
Данашњи археолози нису баш сигурни где се налазила Витсаида, иако су сумње сузили на неколико места: археолошко налазиште Ет Тел, село Месадије и археолошко налазиште Ел Арај.
Црква можда није саграђена на тачној локацији Петра и Андреја, јер су поплаве и проток времена можда замутили локално сећање на то где су живели, пише Харец.
Ипак, новооткривени натпис додаје збирци доказа који указују да је локација Ел Арај некада била Витсаида. Истраживачи копају на локалитету од 2016.
„Случај за Ел Арај није само убедљив; већ постаје све упечатљивији са сваком сезоном ископавања“, рекао је Роберт Каргил, археолог са Универзитета у Ајови.
Спуштање реплике старог брода у Израелском бродоградилишту - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Историчари реконструисали библијско путовање и открили тајну брода апостола /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала