- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бајден и Зеленски разговарали о новој транши војне помоћи

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Џозеф Бајден
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден разговарао је са украјинским колегом Владимиром Зеленским о подршци Кијеву и новој транши војне помоћи, саопштила је портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Председник је поново потврдио подршку Украјини“, рекла је она новинарима.
Портпаролка је прецизирала да се током разговора говорило и о новој транши америчке помоћи у вредности од око три милијарде долара.
Она је додала да се Бајден дотакао и ситуације око Запорошке нуклеарне електране. Како је навела, Сједињене Америчке Државе позивају на организовање демилитаризоване зоне око станице и омогући међународним инспекторима да уђу у станицу.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала