- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тачи остаје у притвору: Хаг одбио захтев бивших челника ОВК у вези са доказима

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Међународног суда УН у Хагу
Зграда Међународног суда УН у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Судија за претходни поступак Николас Гију одбио је захтев бранилаца за преквалификацију доказног материјала у предмету против бивших челника тзв. ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија, који су пред Специјалним судом у Хагу оптужени за ратне злочине.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У одлуци суда се наводи да одбрана Весељија, Тачија и Краснићија тврди да је Специјално тужилаштво, без наводења разлога, све до сада обелодањене доказне материјале означило као поверљиве, чиме је, сматрају, прекршено правило и право оптуженог на правично и јавно суђење, како је предвиђено законом, преноси Косово онлине.
Како се наводи у одлуци, одбрана тражи од судије за претходни поступак да сваки неповерљиви материјал преиначи у јавни, нареди суду да оправда поверљиву класификацију доказног материјала који није јавно доступан и одреди рок за завршетак рекласификације материјала.
Такође се наводи да одбрана бивших челника ОВК погрешно схвата сврху принципа јавности поступка и да у тренутној прелиминарној фази поступка, посебно поверљива класификација остаје одговарајућа за значајан део доказних предмета, укључујући предмете који могу изгледати као јавни.
Суд наводи да ће прегледати, и када буде потребно, ревидирати класификацију доказног материјала пре почетка суђења и да ће такве класификације остати под ревизијом током читавог поступка.
Према одлуци, за значајан део откривеног доказног материјала, а посебно материјале који се односе на сведоке или материјале добијене од других међународних институција, судија за претходни поступак је одредио заштитне мере.
Наводи се да такав материјал задржава своју класификацију све док се не укину заштитне мере које је наложио суд, а да це јавно доступан материјал можда морати да буде поверљив у овој фази да би се заштитила безбедност, физичко и психичко благостање, достојанство и приватност сведока, жртава које учествују у поступку и других особа које су у опасности због сведоцења пред Специјалним судом.
Додаје се да би класификације поверљивих материјала требало даље размотрити у односу на општу климу застрашивања сведока која преовладава на Косову.
Канцеларија специјализованог тужиоца је 29. априла поднела измењену оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија.
Тужилаштво тврди да су четворица оптужених починили и ратне злочине у Гњилану, Будакову и Семетишту.
Према оптужници, најмање између марта 1998. и септембра 1999. Тачи, Весељи, Сељими, Краснићи и други уцесничи удруженог злочиначког подухвата, имали су заједнички циљ да обезбеде и врше контролу над целим Косовом путем метода које су укључивале застрашивање, малтретирање, употреба насиља и елиминисање оних који су сматрани противницима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала