- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Колумниста „Гардијана“ дао прогнозе за развој сукоба у Украјини

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаОклопно возило "Тигар" Оружаних снага Русије у близини украјинског града Изјум
Оклопно возило Тигар Оружаних снага Русије у близини украјинског града Изјум - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Новинар британског листа „Гардијан“ Ден Сабаг изнео је пет могућих сценарија за развој сукоба у Украјини у наредних шест месеци.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прва прогноза је да ће сукоб потрајати још годину дана, али неће бити тако интензиван као пролетос. При томе, у наредних шест месеци неће бити преговора између Москве и Кијева.
Према другом сценарију, Украјина неће спроводити контраофанзиве и почеће да примењује тактику партизанских напада, као и да ће изводити нападе ракетним системима великог домета.
Аутор у трећој прогнози сматра да ће Русија наставити офанзиву, али ће њен циљ бити да задржи територије Украјине.
Четврта варијанта је да ће избегличка криза са доласком зиме пружити додатне могућности онима који за њу успеју боље да се припреме. Осим тога, Москва види почетак зиме као прилику да закључи мир са Кијевом под сопственим условима, наводи се у чланку.
У петој прогнози Запад ће морати да одлучи да ли жели да Украјина победи или да се само држи, јер без западне војне помоћи Кијев би претрпео пораз. Истовремено, Украјина има буџетски дефицит од пет милијарди долара месечно, а даља помоћ Европљана коштаће много више. Питање је, како наводи аутор, да ли су западне земље спремне на ове жртве.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Заставе Украјине и Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2021
Американци прогнозирају: Да ли ће се Украјина и Русија сукобити ове године?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала