- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Нови подли удар оних који су отимали имовину СПЦ и спремали заседу патријарху и митрополиту

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаЕпископ Јоаникије служио помен митрополиту Амфилохију у Цетињском манастиру
Епископ Јоаникије служио помен митрополиту Амфилохију у Цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Наводи које је пласирао портал М да је Митрополија црногорско-приморска преко шкаљарског клана набављала оружје пред парламентарне изборе 2020. године монструозни су напади центара осумњичених за тероризам у покушају, каже адвокат Митрополије Далибор Каварић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Коментаришући ове наводе, Митрополија црногорско-приморска саопштила је да очекује да ће се тиме позабавити надлежни државни органи и дати им достојну и праведну оцјену.

“У конкретном случају ради се о монструозним и неутемељним нападима и конструкцијама против Цркве, од оних центара који су већ осумњичени за тероризам у покушају и за насилни покушај преузимања државне власти и покушај спречавања устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу 4.и 5. септембра, као и о истим снагама које су прије двије године у јулу и септембру покушале да беспризорним отимањем црквене имовине прибаве себи противправну корист”, коментарише за Спутњик Каварић.

Он истиче да су за октобар расписани локални избори у 14 црногорских општина и да је врло могуће да ће у истом термину, или убрзо након локалних, бити расписани и парламентарниу избори а да поражене политичке снаге на претходним парламентарним изборима на овај начин подгријавају политичку атмосферу.

“Те снаге поражене на парламентарним изборима 30. августа, које су покушале да отимају црквену инмовину, сада свјесне да се светиње не могу тако лако отимати, покушавају да Цркву увуку у своју прљаву политичку игру, доводећи је у лош контекст како сарађује са криминалним кланом и како се наоружава”, иситиче Каварић.

Адвокат указује да, када су у питању оптужбе за нелегалну набавку оружја и сличне противправне радње, као правни заступник Српске православне цркве охрабрује, подржава и подстиче надлежне државне органе да испитају те наводе и да сходно томе донесу одговарајуће одлуке и обавијесте јавност о њима.
“Нека надлежни органи саопште резултате истраге да не би било забуне о томе да се ради о неоснованим опужбама на рачун Српске православне цркве”, каже Каварић за Спутњик

Шта је објавио портал М

Портал М је објавио у уторак тврдњу да се, како су навели, црква Србије у Црној Гори у сусрет парламентарним изборима 2020. године наоружавала, а оружје је трговала преко једног од црногорских криминалних кланова – шкаљарског, како би била спремна за грађански рат у случају да изборни резултат буде неповољан. Портал се позвао на наводну преписку из Скај апликације.
Више државно тужилаштво у Подгорици огласило се у уторак саопштавајући да је формиран предмет „поводом објављених транскрипата које се односе на набавку наоружања и припремања оружаног отпора уочи парламентарних избора у 2020. години“.
Из Демократске партије социјалиста, која је на изборима 30. августа 2020. послије дуже од 30 година изгубила власт у земљи, упозорили су да „уколико је било ко у Црној Гори припремао оружану побуну онда је ријеч о најтежим кривичним дјелима“.
“Све што смо имали прилике да чујемо и видимо претходних дана додатно свједочи о амбијенту у сусрет претходним парламентарним изборима и најбоље илуструје коме је, и због којих мотива „освјежило“ 30. августа.”, написао је тим поводом на Твитеру шеф клуба посланика ове партије Данијел Живковић.
Уколико се, како је казао, покаже да је било ко у Црној Гори - појединци, или дјелови политичких партија и било које вјерске заједнице - припремао оружану побуну и са тим мотивом набавио већу количину оружја онда је, како је оцијенио, ријеч о најтежим кривичним дјелима што мора имати кривичноправне посљедице.
Премијер Дритан Абазовић је на сједници Скупштине Црне Горе, на којој је смијењана његова влада, саопштио да је оснивач портала М компанија Бемакс коју је апострофирао као фирму која се бавила шверцом цигарета и да је након заплијене цигарета у Луци Бар, током маја мјесеца, и донета одлука да његова влада мора пасти. Политички противници су након гласања Демократа и ДПС-а за пад владе Абазовића њих назвали „Бемакс коалицијом“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала