Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Ако НАТО не спречи упад Росу, спречиће га српски народ

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПетар Петковић
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића изјавио је да је представник привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти данас најотвореније запретио сукобима и ескалацијом насиља на северу Косова и Метохије.
Петковић је навео да се никако другачије не може схватити Куртијева порука да нико не може да спречи специјалне јединице Росу да интервенишу на северу Косова и Метохије.
„За Куртија имам само једну поруку — НАТО је дужан да спречи сваки покушај упада Росу на север! Ако они неће, упаде Росу ће спречити српски народ!“, истакао је Петковић.
Петковић је додао да је овде реч о директној и огољеној претњи насиљем, силом и сукобима које Курти призива да би, како је навео, заузео север Косова и Метохије којим је годинама опседнут.
„Јасно и гласно — Росу нема шта да тражи на северу Косова и Метохије, ни по једном једином слову и било којој тачки било ког споразума“, поручио је Петковић.
За полицијске послове на северу је према Првом бриселском споразуму надлежан искључиво Регионални директорат полиције — Север у ком по етничкој структури мора бити најмање 95 одсто Срба, а чији се командант бира на предлог четири градоначелника са севера КиМ, напоменуо је директор Канцеларије за КиМ.
„Посебно истичем да такозване јединице Росу које представљају до зуба наоружане формације са оклопним возилима не смеју на север КиМ без дозволе команданта Кфора и четири српска градоначелника, а на основу споразума који је Приштина потписала са НАТО 2013. године“, указао је Петковић.
Он је констатовао да су маске пале и да је сада сасвим јасно оно на шта од почетка Београд упозорава — да је једини и прави Куртијев циљ изазивање сукоба и протеривање српског народа.
„И уколико неко не заустави овог човека, он ће од читавог региона направити буре барута јер је спреман на све. Београд ће учинити све да сачува мир, али неће допустити прогон и насиље над српским народом на Косову и Метохији“, навео је у саопштењу Петковић.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
СРБИЈА
Курти прети: Нико не може да спречи специјалне јединице полиције да оду на север Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала