- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска православна црква признала Македонску православну цркву

© Пресс-служба Патриархии РПЦ / Уђи у базу фотографијаЗаседање Светог синода Руске православне цркве
Заседање Светог синода Руске православне цркве - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Синод Руске православне цркве признао је Македонску православну цркву – Охридску архиепископију као аутокефалну цркву, наводи се у документима објављеним на сајту РПЦ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Хвала Господу Богу на решавању питања статуса православне цркве у Северној Македонији на канонским основама. Признати Македонску Православну Цркву – Охридску Архиепископију као аутокефалну сестринску цркву и уписати име њеног предстојатеља, архиепископа охридског и македонског Стефана, у свештеним диптисима“, наводи се у саопштењу.
Руска православна црква је такође изразила наду да ће Македонска православна црква „чврсто чувати свету православну веру у чистоти и целовитости и бити верна православној канонској традицији“.
Патријарх Српске православне цркве Порфирије саопштио је крајем маја да Сабор СПЦ прихвата и благосиља аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, а 5. јуна српски патријарх је уручио архиепископу македонско-охридском Стефану томос о аутокефалности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала