- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска: Украјинске снаге настављају да постављају упоришта у стамбеним насељима

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајински војници поред америчке хаубице M777
Украјински војници поред америчке хаубице M777 - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Украјинске снаге су у Артјомовску опремиле упориште у стамбеном комплексу, користећи становнике као живи штит, изјавио је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Мизинцев је додао да су украјинске снаге на истом месту поставиле положаје артиљерије и складиште муниције. Како је навео, станарима није дозвољено да напуштају своје домове, а сви покушаји грађана да се самостално евакуишу на безбедна места оштро се сузбијају.
Према његовим речима, украјински неонацисти такође су опремили упориште у једном од вртића у Авдејевки у ДНР, а поред зграде поставили су војну технику, међу којима је и артиљерија и вишецевни бацачи ракета, из којих редовно гађају најближа насеља.
Украјинска војска такође је распоредила трупе у Дому културе у селу Березњеговато у Николајевској области на југу земље, минирајући прилазе згради, при чему становници намерно о томе нису обавештени.
Како је навео, украјински неонацисти такође су опремили упориште и складиште ракетног и артиљеријског оружја у једној од школа у Кривом Рогу, док евакуација локалног становништва није извршена.
Он је напоменуо да украјинске власти још једном отворено показују нехуман однос према судбини сопствених грађана и потпуно занемарују принципе међународног хуманитарног права и норме Женевске конвенције.
Генерал је позвао западне покровитеље кијевског режима, Уједињене нације, Црвени крст и друге међународне организације „да престану да жмуре пред флагрантним чињеницама злочина кијевских власти над сопственим народом и предузму делотворне мере за спречавање употребе цивилне инфраструктуре од стране оружаних формација Украјине у војне сврхе“.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Хемијски комбинат Стирол у Горловки - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Специјална операција у Украјини
Украјинске снаге гранатирале хемијски комбинат „Стирол“ у Горловки /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала