- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Надамо се наставку сарадње са САД на тему смањења стратешког наоружања

© Sputnik / Vitaliy BelousovЗграда Министарства иностраних послова Русије
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Сарадња Русије и САД о спровођењу Споразума о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3) није прекинута и Москва се нада да ће се сарадња наставити све до истека уговора у фебруару 2026. године, изјавио је заменик руске делегације на конференцији о Споразуму Андреј Белоусов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Наша одлука о обустави инспекције по уговору никако се не сме тумачити као одбијање Русије да испуни своје обавезе, већ супротно. Овим кораком се трудимо да обезбедимо принцип равноправног учешћа у Споразуму. Питање о обнављању инспекције ћемо разматрати чим се створе услови“, изјавио је руски дипломата.
Он је навео да САД не журе да промене ситуацију на тему заустављања инспекције у оквиру СТАРТ-а и Русија ће бити спремна да размотри њихово обнављање када се за то створе одговарајући услови и додао да је предвиђено разматрање питања везаних за његово спровођење, размена потребних података и обавештења.
Сједињене Америчке Државе имају више средстава за употребу нуклеарног наоружања него што је прописано Споразумом о смањењу стратешког наоружања и то омогућава америчкој страни да у најкраћем могућем року повећа потенцијал стратешких нуклеарних снага за око 1,2 хиљаде бојевих глава, додао је Белоусов.

„Америка је објавила да је део њихових стратешких бомбардера, као и лансера на стратешким подморничким ракетним носачима ремонтован и да се више не може користити за употребу нуклеарног наоружања“, истакао је он.

Споразум СТАРТ-3 је ступио на снагу 5. фебруара 2011. године и истиче у фебруару 2026. године. Према Споразуму, свака страна ће смањити своје нуклеарне арсенале да за седам година и даље укупан број наоружања не прелази 700 интерконтиненталних балистичких ракета, балистичких ракета на подморницама и тешких бомбардера, као и 1.550 бојевих глава и 800 лансера.
Русија и САД су почеле да усаглашавају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али су прекинуле дијалог након почетка специјалне операције у Украјини.
Зграда Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
СВЕТ
Стејт департмент: Америчке санкције не сметају да Русија спроводи инспекције у оквиру СТАРТ-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала