- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Вашингтон: Зону Запорошке нуклеарке треба демилитаризовати

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарка у Енергодару
Запорошка нуклеарка у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе подржавају иницијативу да делегација Међународне агенције за атомску енергију посети Запорошку нуклеарну електрану и раде с партнерима на организовању те посете, изјавила је заменица америчког државног секретара Бони Џенкинс, задужена за питања контроле наоружања.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„И даље одлучно подржавамо идеју о посети Запорошкој нуклеарки и радимо с партнерима на организовању те посете. Сматрамо да је крајње важно да Међународна агенција за атомску енергију посети ту атомску централу“, рекла је Џенкинсова на конференцији за новинаре.
Она је истакла да САД позивају све стране да се суздрже од војних дејстава у близини Запорошке нуклеарке и да се у тој области образује демилитаризована зона.
„Настављамо да апелујемо да се прекину војна дејства на нуклеарним објектима или у њиховој близини и да се врати контрола над њима Украјини, да се образује демилитаризована зона око атомских централа – наглашавамо да је то неопходно“, рекла је Џенкинсова.
Према њеним речима, борбе близу атомске централе су „опасне и неодговорне“.
Директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси је раније изјавио да је договор о приступу Запорошкој нуклеарки на видику: Москва и Кијев су сагласни да је неопходно да се тамо у наредним данима упути међународна мисија.
Председници Русије и Француске, Владимир Путин и Емануел Макрон су у петак разговарали телефоном и тада су истакли да је важно да се међународна мисија што пре упути у атомску централу која се налази у близини града Енергодара.
Реч је о највећој нуклеарној електрани у Европи по броју блокова и капацитету. Од марта је та нуклеарка под заштитом руске војске. Украјинске снаге редовно гранатирају Енергодар, околна села и територију која припада самој нуклеарки.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Специјална операција у Украјини
Запорошка нуклеарка нормално ради, упркос проблемима на енергомрежи у Енергодару
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала