Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Тешки разговори“: Вучић се састао са Лајчаком и Ескобаром, огласили се учесници, наставак вечерас

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак и Александар Вучић
Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Вучић се у 17 сати састао са Лајчаком, а затим је одржан трилатерални састанак, уз присуство Габријела Ескобара. Лајчак и Ескобар су око 17.40 напустили зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу.

Вучић: Имали смо нелаке разговоре

Председник Србије Александар Вучић огласио се на Инстаграму* после састанка. Он је рекао да се разговори настављају после 22 сата и да се нада компромису, али да ћемо интерес Срба на КиМ заштитити свакако.
„Имали смо нелаке разговоре са европским и америчким представницима Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром, били су ту и Кристофер Хил и Емануел Жиофре, амбасадори САД и Европске уније. Моја порука се пре свега односи на наш народ на Косову и Метохији. Ми ћемо увек гледати да чувамо мир и стабилност, борити се за мир и стабилност, али ниједног секунда, будите уверени, баш онако како сам рекао, нећемо одступити од наших виталних националних и државних интереса, али пре свега од интереса нашег народа, ваше безбедности, ваше сигурности“, рекао је Вучић.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак изјавио је да је са председником Србије Александром Вучићем водио тешку, али одговорну дискусију, као и да ће касније данас наставити разговоре.

Лајчак: Сви споразуми из дијалога морају да се примене

Он је на свом Твитеру објавио да је пренео Вучићу поруке и истакао да сви споразуми из дијалога морају да се примене, укључујући и Споразум о слободи кретања из 2011. године.
Ескобар, који је заједно са Лајчаком око 17.40 напустио зграду Генералног секретаријата председника Републике Србије, рекао је да цени посвећеност миру српског председника Александра Вучића.

Ескобар: Тежак и дугачак састанак

„Имали смо тежак и дугачак састанак са председником Вучићем. Ценимо посвећеност председника миру и стабилности. Настављамо даље“, саопштио је Габријел Ескобар, а пренела америчка амбасада на Твитеру.
Пре састанка са председником Србије, Лајчак и Ескобар су заједно разговарали са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.
Лајчак и Ескобар у Београд су дошли из Приштине, где су разговарали са представницима привремених приштинских институција, у настојањима да се дође до договора између Београда и Приштине, а у сусрет 1. септембру до када је Приштина одложила одлуку о пререгистрацији таблица и личним картама.
Први је у Приштину у уторак стигао Ескобар, који је тог дана разговарао са председницом привремених институција Вјосом Османи, као и са лидерима опозиционих странака.
Јуче је у Приштину стигао и Мирослав Лајчак, који је разговарао са Османи, са Аљбином Куртијем, лидерима опозиционих странака и представницима Срба на Косову и Метохији. Посета Лајчака и Ескобара долази након неуспеле рунде дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу прошле недеље у Бриселу.
Циљ њихове посете је да се спрече нове тензије између Београда и Приштине, а пре свега на северу Косова и Метохије. После разговора прошлог четвртка у Бриселу високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ затражио је од Лајчака да 24. и 25. августа отпутује у Приштину и Београд како би заједнички напредовали ка споразумном решењу и како би се избегле нове тензије на терену. У мисији му се придружио и Ескобар.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала