- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Блокада гасификације Српске: Сарајево спроводи одлуке САД макар биле и на штету БиХ

Сарајево - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Свака политичка одлука Бакира Изетбеговића и Сарајева претходно је договорена у америчкој амбасади у БиХ, па је тако и блокирање процедуралних аката за гасификацију Републике Српске производ америчких идеја о стопирању такозваног малигног утицаја Русије у Босни и Херцеговини, каже политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, одлука дела Савета министара БиХ да, руководећи се ставом бошњачког и хрватског члана Председништва, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, стопирају процедуралне акте за гасификацију Српске, још једном је показала и доказала да Босна и Херцеговина није самостална држава, већ протекторат у коме све зависи од протектора из САД.

Сарајево спроводи одлуке САД

Овај пројекат, примећује наш саговорник, није једини који Бошњаци блокирају и опструишу. Они то чине већ годинама и то на штету не само Републике Српске, него целе Босне и Херцеговине.
„Подсетио бих на то да 70 одсто гаса који се увози из Србије користи само град Сарајево, будући да је он потпуно гасификован, али њима очигледно није у интересу ни да њихови грађани живе боље и лакше, него само да наносе штету Србима и Републици Српској. Они су одбили и хидроелектрану на Дрини „Бук Бијела“, одбили су аеродром у Требињу, као и многе друге пројекте који су значили свеукупан развој Републике Српске, али и Босне и Херцеговине у целини“, наводи Козомара.
И политиколог из Бањалуке Војислав Савић примећује да се сарајевски политичари у много ситуација понашају прилично ирационално, чак и када је у питању заступање интереса њиховог народа и Федерације БиХ.

Секу грану на којој седе

„Сви знамо каква времена долазе, колико Европа плаћа гас и колики је само Сарајево потрошач гаса, па уместо да некако релаксирају ту ситуацију и да искористе добре односе Републике Српске и Србије са Руском Федерацијом како би дугорочно себи обезбедили боље цене и ефикаснију понуду, они се понашају ирационално и оваквим стварима само додатно компликују односе у Босни и Херцеговини. Може се рећи да тиме секу и грану на којој седе“, каже Савић.
Како наводи Анђелко Козомара, Руси су пре неколико година нудили споразум о слободној трговини између Босне и Херцеговине и Русије, какав има Србија са Русијом, али је Сарајево и то одбило, а Бакир Изетбеговић је јавно рекао да то неће јер су Руси пријатељи Срба.
„Тако да пољопривредни производи из Федерације данас пропадају и тешко се продају, а могли су лагано да иду у Русију као што иду производи из Србије. То је дакле једна чудна психологија тих људи, чудна животна филозофија да наносе толику штету својим комшијама, без обзира што то има негативне последице и за њих и за њихов народ“, указује политиколог.

Одговор истом мером

Република Српска, верује наш саговорник, на овај потез Сарајева може да одговори истом мером, па да тако њени представници у Савету министара не гласају ни за један развојни пројекат који буде предложен из Федерације.
„Међутим, то неће допринети никаквом напретку јер Федерација и нема тих пројеката, нема ништа што би могло да побољша њихов развој. Њих само занима сувопарна политика, сувопарно блаћење Срба, Републике Српске и Србије у целини. Они би да живе онако како су живели њихови давни преци, бегови, да седе на сећијама и да добијају харач од раје. о наравно више не пролази, то су била друга времена, а ово је 21. век. Међутим, оно што је проблематично је да су њихови ментори, пре свега Сједињене Америчке Државе и остале земље Квинте потпуно неме на ове опструкције Бошњака, иако стално причају о потреби да Босна и Херцеговина престане да се тиме бави и да се посвети развоју и економији“, категоричан је Козомара.
И Војислав Савић сматра да Република Српска може да одговори Сарајеву истом мером, а као пример контрамера наводи потез српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, који је на последњој седници тог тела одбио да дâ сагласност за именовање новог немачког амбасадора у БиХ.
„То је једна од метода којом можете да разговарате и да њиховим језиком, голом силом и заустављањем свега кажете: „Можемо и овако”. Међутим, треба имати на уму да је ово био изнуђен потез Републике Српске, а не било чији хир. То је била једина могућа стратегија, то да ви морате да се одбраните тако што ћете рећи да је контрамера њиховим потезима непостојање сагласности за било шта, управо да би им показали да је то што они раде дубоко ирационално и погрешно, да заправо треба сести и разговарати, а не заустављати ствари од којих не само да немате штету, већ могу да вам донесу добро“, указује наш саговорник.

БиХ – огледало геополитике

На питање како у оваквим политичким и геополитичким околностима избећи тоталну блокаду у Босни и Херецеговини, Савић каже да се геополитичке околности на БиХ одражавају као у огледалу будући да је реч о земљи која представља коктел различитих страних и домаћих утицаја.
„БиХ се у правом смислу те речи и не може назвати државом. Ми смо омеђени простором између три државе, имамо некаквог тзв. високог представника, имамо некакве институције и Уставни суд у којем седе људи који нису одавде, тако да БиХ није нормална држава ни у нормалним околностима, а камоли када имамо овакве блокаде. Оно што политичари из Републике Спрске могу да ураде јесте да ослушкују и да одреагују на први знак добре воље из Сарајева да се ситуација некако релаксира, а систем колико-толико профукционише. Међутим, лопта је тренутно у дворишту политичара из Федерације који су и започели све ово, а највећи кривци су Изетбеговић и Комшић, будући да се Џаферовић чак и не узима за озбиљног политичара јер у свом мандату није показао нити озбиљност нити самосталност“, поручује Војислав Савић.
Магистрални гасовод дужине 325 километара, вредан 250 милиона КМ, последњи је у низу пројеката опструисаних у Сарајеву. Уговори су потписани, реализација је у фази планирања и може да се крене даље тек када се дефинише источна конекција на подручју Бијељине према Србији и јужна у Херцеговини према Хрватској.
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
РЕГИОН
Жељка Цвијановић: Дошло време да и Српска покаже зубе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала