Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: Морамо заборавити да је Косово Србија

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар оценио је да се назире почетак побољшања односа Београда и Приштине, поручивши да би требало заборавити наратив да је „Косово Србија“ и прећи на онај да су „Косово и Србија Европа“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ескобар је то изјавио у интервјуу за Н1, одговарајући на питање зашто би Србији било у интересу да призна Косово, ако се то од ње очекује.
Он је мишљења да ће Косово и Србија у будућности бити повезани кроз разне споразуме и да ће имати добре односе.
Екобар је рекао и да нико не треба да страда због регистарских таблица и да две стране треба да буду окренуте европским решењима.
„Мислим да морамо заборавити наратив да је Косово Србија и прећи на онај да су Косово и Србија заправо Европа. Дакле, ви имате заједничку будућност. Она се веома брзо удаљава од проблема деведесетих, а примиче се шансама које нуди 21. век. Двадесет први век биће за овај регион век економских прилика. Век у ком ће Западни Балкан постати генератор раста за цео европски континент. Век у ком ћете постати центар производње енергије, обновљиве енергије, ИТ сектора, шпедиције, транспорта и многих других привредних сектора које само овај регион може обезбедити“, казао је Ескобар.

Порука коју ће Ескобар пренети Вашингтону

Ескобар је навео да је дошао с поруком да у међународној заједници влада огромна забринутост због потенцијалне ескалације насиља поводом мера које је имплементирала приштинска влада.
„Током посете Приштини, Митровици и Београду стекао сам утисак да су све стране посвећене тражењу мирног решења за излазак из ове кризе. И то је порука коју ћу однети у Вашингтон: верујем да ће обе стране изнаћи компромисно решење које ће народу на Косову омогућити миран живот“, рекао је Ескобар.
На питање да ли је изнео неки предлог за решавање питања личних докумената и регистарских ознака, Ескобар је напоменуо да Сједињене Државе нису део преговарачког процеса који се одвија под покровитељством Европске уније.
„Процес предводи Европска унија, а ми подржавамо тај процес, тако да сви предлози и препоруке долазе од ЕУ“, додао је он.
Поводом констатације америчког амбасадора Кристофера Хила да је српска страна била добро припремљена, за разлику од друге стране и упитан да ли је то био и његов утисак, Ескобар је одговорио:
„Преговори су тренутно у врло осетљивој фази. Тако да не желим никога да кривим, јер, да будем искрен, у Бриселу је све почело, а мислим да смо од онда превалили дуг пут. Докле год имамо мирно, применљиво и изводљиво решење, које не компликује живот људима на Косову, посебно онима на северу Косова, мислим да нећемо имати проблем. И ја сам оптимистичан, верујем да ћемо успети у томе“.
У претходном периоду грађани севера Косова и Метохије сведоци су повећаног присуства специјалних снага косовске полиције, које често заустављају грађане. Упитан да ли је о томе разговарао са Аљбином Куртијем, Ескобар је казао да јесте, али кратко.
„Полицијске снаге требало би да буду присутне и да воде рачуна о миру и сигурности грађана. Ми их охрабрујемо да пронађу начине и изграде неопходно поверење између полицијских снага и народа. Не само на северу, већ на читавом Косову. Уједно, ово је савет који смо дали не само косовској влади већ и свим владама у региону“, рекао је, између осталог, Ескобар.
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
СРБИЈА
Ескобар: Разговор с Вучићем тежак —огромне разлике у ставовима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала