- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Хаг тражи изузеће од санкција ЕУ против Русије – због гаса

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаХаг
Хаг - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Холандски град Хаг затражиће привремено изузеће од санкција Европске уније против Русије, саопштила је агенција Ројтерс, позивајући се на писмо чланице градског већа Саскије Брејнес.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У складу са рестриктивним мерама које је Европска унија увела против Русије након почетка специјалне војне операције у Украјини, влада и други државни органи треба да раскину актуелне уговоре са руским компанијама до 10. октобра.
Према томе, Хаг мора да пронађе новог добављача гаса који би заменио постојећи споразум са руском компанијом „Гаспром“. Град је расписивао тендере у претходна два месеца, али потенцијални добављачи ипак нису пронађени. Паралелно се расписују тендери за набавку гаса од 1. јануара 2023. године.

„Да бисмо покрили период од 10. октобра до 1. јануара 2023. године потребно је изузеће од европских санкција. То је неопходно како бисмо гарантовали сигурност снабдевања и олакшали преговоре“, наводи Брејнес у писму градском већу.

По њеном мишљењу, требало би да буде одобрено одлагање, јер је Хаг испунио све услове (попут расписивања тендера), али без позитивног резултата.
Брејнес је додала да ће нови споразум, који ће ступити на снагу 1. јануара, бити много скупљи од актуелне погодбе коју град има са „Гаспромом“.
Европска комисија је недавно представила план, за случај потпуног прекида гаса из Русије, којим позива све чланице ЕУ на смањење потрошње гаса у целом блоку за 15 одсто од 1. августа ове године до 31. марта 2023. због забринутости да ли ће ЕУ моћи да попуни складишта гаса пре почетка зиме, а и да обезбеди додатне залихе током хладнијих месеци.
Самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
СВЕТ
Постигнут договор у ЕУ о смањењу потражње за гасом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала