- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Медведев објаснио која су четири разлога да Русија употреби нуклеарно оружје

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и чланице НАТО-а су сада суштински увучене у конфликт у Украјини, оне воде такозвани прокси рат против Русије и распирују сукоб у Украјини испоруком оружја, изјавио је заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Сједињене Америчке Државе и чланице Северноатлантске алијансе су, у суштини, сада укључене у тај конфликт. И, како се каже када се користе англосаксонске формулације, Сједињене Америчке Државе, западин свет, НАТО, нажалост, делимично и Француска, воде такозвани proxy war (прокси рат) против Руске Федерације, која се огледа у томе што те државе не доприносе прекиду сукоб, него напротив, на сваки могући начин га распирују испоручујући најразноварсније офанзивне видове наоружања, почев од стрељачког оружја, све до вишецевних ракетних бацача типа општепознатог система 'хајмарс'“, рекао је Медведев у интервјуу за француски телевизијски канал LCI.
Медведев је додао да, „иако на Западу с времена на време могу да се чују гласови да је ипак потребно бити пажљив у испоручивању тих видова наоружања да не би додатно отежали ситуацију, да не би испровоцирали сукоб на територији саме Русије, ипак су Сједињене Америчке Државе усвојиле огроман пакет помоћи“.
„Он је без преседана, мери се десетинама милијарди долара, а та помоћ иде право у Украјину. Зар то није рат поверењем, зар то није прокси рат“, рекао је Медведев.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије је, такође, објаснио која су четири разлога да Русија употреби нуклеарно оружје, истакавши да једну од њих представљају дејства која угрожавају постојање државе. Он је, међутим, рекао да за сада таквих основа нема.
На питање да ли је у руској војној доктрини предвиђена могућност коришћења тактичког нуклеарног наоружања у случају опасности, Медведев је рекао да је „војна доктрина на ту тему у Русији отворена“ и да постоји специјални документ који се зове „Основи државне политике у области нуклеарног наоружања“.

„И тамо су под тачком 19, ако се не варам, набројана четири разллога за примену нуклеарног наоружања. Због француске публике ћу их набројати: старт нуклеарних ракета; примена нуклеарног оружја, извођење напада на кључну инфраструктуру која управља нуклеарним оружјем, или дејства која угрожавају постојање саме државе. За сада таквих дејстава нема“, рекао је Медведев.

Русија није користила осиромашени уранијум као НАТО

Русија до сада није користила тактичко нуклеарно наоружање с осиромашеним уранијумом, за разлику од земаља НАТО-а, нагласио је Медведев.
„Ако већ говорите о тактичком нуклеарном наоружању, или оружју с осиромашеним уранијумом, наша земља такво оружје није користила. За разлику од држава НАТО-а које су га у последњих 20, 30 година прилично активно користиле у Југославији, и у Ираку. То је донело и веома жалосне последице. У том смислу, прво треба погледати оно што су чиниле западне земље у одређеним ситуацијама“, нагласио је Медведев.

Апокалипса није наступила и надам се да неће

Говорећи о могућности избијања глобалног сукоба, Медведев је рекао да је ситуација под контролом.
На питање да ли је човечанство ступило у трећи светски рат, Медведев је одговорио:
„Надам се да није, за сада ипак успевамо да обуздамо ситуацију, иако можемо направити библијско поређење и сетити се речи из Откровења Јована Богослова, односно из Апокалипсе: 'И први анђео је затрубио, и наступили су град и ватра'. Дакле, за сада је макар први анђео затрубио, али апокалипса још није наступила и надам се да неће“, рекао је Медведев.
Медведев је подсетио на то да Русија има хиљадугодишњу историју, да је стална чланица Савета безбедности Уједињених нација и да има највећи нуклеарни потенцијал, те да може да се одбрани.
Он је истакао да је потребно учинити све да се трећи светски рат не догоди и нагласио да је политика Русије усмерена управо на то.
„Рецимо директно, чак се и специјална војна операција спроводи да се не би догодио трећи светски рат“, нагласио је Медведев.
Он је додао да је спровођење специјалне војне операције у Донбасу проузроковано тиме што су били угрожени животни интереси Русије.

„управо због тога се изводи специјална војна операција за заштиту донваса, за демилитаризацију оружаних снага украјине и спровођење денацификације. да није било претње интересима наше земље, такве операције сада не би било“, рекао је медведев и додао да је она није могла бити избегнута, јер су преговори с украјинцима, као и с европљанима и американцима били неуспешни.

„Нико нас није слушао. Украјина се надала само помоћи Запада, а Американци, и Европљани су нам рекли: 'Не, не можемо да потврдимо да Украјина неће бити чланица НАТО-а у будућности, не можемо да донесемо такве одлуке, водимо политику отворених врата, због тога никакве гаранције не можемо да дамо, нека буде како буде. Ето, резултат вам је познат“, закључио је Медведев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала