- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Океански свет удаљен 100 светлосних година: Астрономи открили планету прекривену водом

CC BY 2.0 / Flickr/Kevin Gill / Планета прекривена водом
Планета прекривена водом - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Астрономи су открили оближњу егзопланету која је, уколико се то докаже као тачно, прва планета потпуно прекривена водом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Планета ТОИ-1452б је нешто већа и масивнија од Земље, налази се у сазвежђу Змаја и од наше планете је удаљена 100 светлосних година.
У студији објављеној у часопису „Астрономикал џорнал“, стручњаци са Универзитета Монтреал утврдили су да је планета сачињена од нечега мање гушћег од стена, али гушћег од гаса – што је потенцијални знак глобалног океана.
„Новооткривена планета је најбољи кандидат за океански свет на који смо досад наишли. Њен пречник и маса сугеришу много мању густину од оне коју бисмо очекивали за планету сачињену од метала и стена, попут Земље“, каже астрофизичар Шарл Кадју.
ТОИ-1452б се налази у бинарном звезданом систему, па је због чињенице да постоје два сунца био проблем уочити је, али су научници са универзитетске „Observatoire du Mont-Mégantic“ опсерваторије, помоћу нових аналитичких, метода утврдили њено постојање.
За разлику од Земље, која је највећим делом сачињена од стена и метала са водом која покрива две трећине површине, ТОИ-1452б чини се да је начињена највећим делом од воде.
Верују да је то тип глобалног океана сличног дубоким водама које леже испод ледене коре Сатурновог сателита Енкелада, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала