00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта све у намирницама може да наштети здрављу

CC0 / Pixabay / Пудинг са карамелом
Пудинг са карамелом - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Ароме, боје, конзерванси и средства за згушњавање чине храну привлачнијом потрошачима. Боље миришу, улепшавају производ интензивнијом бојом или продужавају рок трајања. Неки адитиви су потпуно безопасни, док би неке требало избегавати јер могу да наштете здрављу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Европска агенција за безбедност хране у начелу проверава да ли је адитив штетан, а одобрава се уколико нема сумње у његову безбедност. Међутим, за одређене адитиве примењује се ограничење количине и обавеза упозоравања потрошача.

Боје

Постоји врло мало потпуно природних боја, али има безброј синтетичких од којих неке могу да наштете здрављу.
Жуте боје – Е102, Е104, Е110
Користе се код сланих грицкалица, џемова и пудинга. Могу да изазову осип на кожи и отежано дисање. Посебно може да буде опасан Е102 (тартразин) за оне који пате од нетолеранције на аспирин. Идентичне симптоме може да узрокује и Е110 (жуто-наранџаста).
Такође, храна која садржи Е104 мора да носи ознаку „може да нарушава активност и пажњу код деце“, јер може да изазове поремећаје пажње и хиперактивност, подстиче такозване псеудоалергије, односно алергије које имају симптоме класичне алергије, али не показују имунолошку реакцију.
Црвене боје – Е122, Е123, Е124, Е127, Е129
Користе се у месним и рибљим заменским производима, биљним протеинима, умацима, слаткишима и џемовима.
Осим псеудоалергија, боје Е122, Е124 и Е129 такође могу да изазову хиперактивност код деце, док Е127 (еритрозин) додатно може и да узрокује поремећаје штитне жлезде.
За боју Е123 сумња се да оштећује бубреге. У Америци је ова боја забрањена јер су експерименти на животињама показали да може да узрокује рак.
Смеђе боје – Е150, Е151, Е154, Е155
Бојама с овим бројевима своју боју дугују кола напици, колачи и умаци. Е150 (боја карамеле) сматра се безбедном све док не прекорачите препоручену дневну дозу од 300 милиграма по килограму телесне тежине.
У Америци храна са Е150 мора да има упозорење које указује на потенцијални ризик од рака. Ако се једе у великим количинама и смеђа боја Е154 може да оштети унутрашње органе, а одобрена је само за димљену харингу. Да нашкоди унутрашњим органима може и Е155, док бриљантно црна Е180 наводно изазива псеудоалергије.

Конзерванси

Коришћење конзерванса спречава раст бактерија, буђи и квасаца и продужавају рок трајања, али могу да буду и штетни.
Е220 – сумпорни диоксид – обично се користи за очување сувог воћа и готових јела. Но, овај конзерванс такође може да подстакне главобоље, мучнину и дијареју.
Е249, Е250 – нитрити – месна индустрија навелико их користи за црвенило и конзервирање меса. Ови адитиви утичу на опуштање крвних судова и снижавање крвног притиска, што је посебно опасно за малу децу.
Е235 – пимарицин – углавном се користи као инхибитор квасца, продужава рок трајања сиру и неким производима од меса и пићима. Међутим, још није доказано да ли може и у којој количини наштетити здрављу.
Е284, Е285 – борна киселина и натријум-борат (боракс) – које се користе између осталог у производњи кавијара, такође су класификоване као штетне.

Средства за згушњавање и желирање

Адитиви као што су гума и гуар гума дају храни бољу конзистенцију. Већина их је безопасна, али с некима је потребан опрез.
Е407 – користи се у производњи кечапа, умака и пудинга. Излучује се несварен, али сматра се да смањује апсорпцију хранљивих састојака.
Е425 – користи се у производњи стаклених резанаца, а такође спречава апсорпцију хранљивих састојака.

Појачивачи укуса

Појачивачи укуса су хемијски произведене ствари које побољшавају укус, али и подстичу вештачки осећај глади.
Е620-Е625 – глутамати – могу да изазову мигрену, бол у желуцу и високи притисак.

Заслађивачи

Многи производи које свакодневно једемо имају вештачке заслађиваче, а све је више истраживања о њиховој штетности, пренео је портал „Живим“.
Е951 – аспартам – изазвао је рак у истраживањима на животињама, а показало се и да може да узрокује главобоље и губитак памћења.
Е999 – квилаја екстракт – користи се за побољшање пенушања у пићима, али може да смањи број крвних ћелија или ограничити њихову функцију.
паприке - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2022
ДРУШТВО
Жута, црвена или зелена — која паприка је здравија?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала