- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјина и Русија дале безбедносне гаранције за посету делегације ИАЕА Запорошкој нуклеарки

© Sputnik / Константин МихальчевскийЗапорошка нуклеарна електрана у Енергодару
Запорошка нуклеарна електрана у Енергодару - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Француска и Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА) добиле су безбедносне гаранције од Русије и Украјине за слање мисије у Запорошку нуклеарну електрану, саопштио је француски председник Емануел Макрон.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Јуче сам се састао са генералним директором Међународне агенције за нуклеарну енергију, а пре неки дан сам разговарао са председницима Зеленским и Путином. Од украјинске и руске стране смо добили безбедносне гаранције. Сада тамо (у Запорошкој нуклеарки) може бити распоређена мисија ИАЕА, независна мисија која ће бити заштићена“, рекао је Макрон.
Међутим, у Запорошкој области страхују да би Кијев могао да спречи посету делегације ИАЕА Запорошкој нуклеарки.

„Господин Рафаел Гроси (генерални директор ИАЕА) је говорио да је спреман да дође у Запорошку нуклеарну електрану буквално првих дана септембра. До тога је остало мање од недељу дана. Чекамо са нестрпљењем, али се плашим да ће званични Кијев извести неку провокацију како би спречио ту посету. Не верујем у честитост њихових намера и жељу да се утврди шта су они тамо радили“, рекао је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов за телевизију „Русија 24“.

Како је додао, шансе да се реализује инспекцијска посета делегације ИАЕА Запорошкој нуклеарки значајно су порасле након састанка шефа агенције Рафаела Гросија са шефом „Росатома“ Алексејем Лихачовом.
Рогов је истакао да ће власти учинити све што је неопходно да осигурају безбедност делегације и потпун приступ свим објектима електране.
Шеф ИАЕА је претходно изјавио да су близу договора о приступу Запорошкој нуклеарној електрани: Москва и Кијев се слажу да је потребно да мисија ИАЕА посети електрану у наредним данима.
Украјинске снаге настављају са провокацијама око нуклеарке у Запорожју. Како је саопштило Министарство одбране Русије, украјинска војска је у току протеклог дана два пута гранатирала Запорошку нуклеарну електрану из артиљеријског оружја великог калибра, а у контранападу је руска војска уништила америчку хаубицу М777. Такође је саопштено да су кијевске снаге прекинуле последњи, четврти далековод који води од Запорошке нуклеарке до Украјине, самим тим више не постоји никаква могућност да се та територија снабдева струјом.
Амерички вишецевни ракетни систем Химарс - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Украјинске снаге гранатирале болницу у ЛНР, три особе погинуле
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала