Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Готово извесно да нема договора око таблица

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је готово извесно да неће бити договора у дијалогу са Приштином око таблица.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Око КиМ таблица не можемо ни да разговарамо, како ми то сада изгледа ни да преговарамо и ту је готово сасвим сигурно да неће бити никаквог помака. Они хоће да кажу да можете да будете с БГ таблицама у Митровици, али не можете да будете са КМ таблицама јер Косовска Митровица не може да буде део Србије“, рекао је председник.
Вучић је рекао да би све било лакше када би Приштина прихватила да Срби могу са документима из централне Србије да прелазе административну линију.
"Да бар ово са документима можемо да решимо, да Срби могу са документима из централне Србије да иду на Косово и да прелазе административну линију, све би било лакше, али видећемо у данима који су пред нама", напоменуо је председник.
Он је подвукао и да је све то само један мали део проблема, јер, како каже, остају таблице, ЗСО… као и да је само "питање тренутка када ћемо доћи у већу и тежу кризу“.
Вучић је рекао да ће сутра представити резултате разговора са Лајчаком и Ескобаром, а да ће данас после подне имати наставак телефонских консултација.
Он је навео да Србија покушава на сваки начин да се понаша конструктивно чувајући мир, стабилност и наше интересе и да гарантује безбедност и сигурност нашег народа на КиМ.
„Оно на шта су мене позвали посредници је поштовање споразума из 2011. И ја сам рекао да смо ми спремни на то, али да одрђене ствари тамо не пишу и да не можете да нас терате да прихватимо нешто што не пише“, рекао је он.

Не може напред без ЗСО

Без формирања Заједнице српских општина (ЗСО), неће моћи да се крене нигде напред када је реч о односима Београда и Приштине, истакао је Вучић.
Вучић је казао да се многи у Србији праве наивни и кажу да не знају каква је ситуација на КиМ, уз констатацију да је најлакше пребацивати кривицу ономе ко није нимало крив за садаšње стање.
Казао је да су га Лајчак и Ескобар позвали на поштовање споразума из 2011.
„Рекао да смо спремни да поштујемо све споразуме из 2011., иако су га потписали представници неке друге владе. Али одређене ствари не пишу у томе, и не можете нас терати да проводимо у дело нешто што не пише“, истакао је он.
Вучић је казао да је са представницима ЕУ и САД причао о ЗСО два сата, и да ће то тек бити тема, упркос чињенице да Приштина о томе не жели да прича.
„Неће моћи да се крене нигде напред без ЗСО“, поручио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала