- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарска: Свет се не састоји само од Америке и Европе, земље Истока су покретач економских промена

© AFP 2023 / Attila KisbenedekМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Свет се не састоји само од Америке и Европе, либералној политици недостаје уважавање према другим државама, а мађарску политику, која се заснива на уважавању, цене у већини земаља, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.
„Свет се не састоји само од Америке и Европе. Атмосфера је у свету изван Америке и Европе потпуно другачија, него што о њој овде у Европи пишу либерални медији. У већини земаља, осим Северне Америке и Европе, наративи овде у Европи доживљавају неуспех. Мађарска спољна политика и политика у свету, осим у малом делу, се веома поштује“, рекао је Сијарто наступајући на форуму „Транзит“ у мађарском граду Тихањ.
Он је навео да се у свету озбиљно односе према томе ко говори искреније, праведније и директно и ко делује у складу с националним интересима.
„Можете писати у либералним медијима: ‘Kакав је то свет изван Северне Америке и Европе?’ Па, какав је? Вреди отићи и видети. И још једна важна ствар. Оно што недостаје либералној политици, либералној спољној политици, либералном размишљању је - поштовање. Ми Мађари своју спољну политику заснивамо на узајамном поштовању. Ми не градимо спољну политику како бисмо рекли другим земљама како да раде, не да бисмо их подучавали, не да бисмо говорили о другим земљама на начин на који амерички амбасадор говори о нама у Сенату. Ми спроводимо спољну политику како бисмо изградили везе које су корисне за земљу. Та стратегија спољне политике заснована на узајамном поштовању у великом делу света изазива поштовање“, подвукао је он.
Током посете Москви 1. фебруара мађарски шеф дипломатије је изјавио да Будимпешта поздравља дијалог Русије и западних савезника и предлаже мађарски модел, да као чланице НАТО-а и ЕУ подржавају добре односе с Русијом који ће се заснивати на узајамном поштовању.
Сијарто је истакао да су земље Истока постале покретач великих економских промена у свету и да је неопходно признати чињеницу да се економије Запада и Кине спајају.
„Никада нисмо дискриминисали предузећа ни на основу географије, ни на основу партије, подржавали смо свакога ко је могао да допринесе развоју мађарске економије. И неопходно је признати да је ова светска криза још јаче потврдила да ветрови великих промена у светској економији данас недвосмислено дувају с истока. Ситуација је таква да је спајање западне и кинеске економије – чињеница“, рекао је Сијарто.
Раније је Министарство иностраних послова Мађарске саопштило да ће кинеска компанија за производњу акумулатора Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) у мађарском граду Дебрецену изградити другу фабрику у Европи.
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
РУСИЈА
Русија гради два нуклеарна реактора у Мађарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала