- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Наше станице на музичкој орбити | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
У новом издању „Орбите културе“ подсетићемо се музичара који су својим наступима, али и новим пројектима, обележили прву половину 2022. године.
Госте Спутњикове „Орбите културе“, различите генерације, стила и афинитета, уједињује љубав према музици и потреба да се управо музиком оплемени, а можда и учини бољим свет који помало личи на случај чувеног Бетовена: убрзано остаје без слуха.
Управо немачког генијалног композитора у серији концерата на Коларцу, започетих на прошлогодишњем Бемусу, музички ишчитава један од наших најбољих пијаниста, Александар Маџар. Са њим смо разговарали уочи концерта на Коларцу, на чијем су репертоару биле Бетовенове клавирске сонате.
У години када се навршавају четири деценије од објављивања по многима најбољег југословенског рок албума „Одбрана и последњи дани“ групе „Идоли“, Ђорђе Матић открива шта је све значила ова музика и шта је ново донела у југословенски рокенрол. Уредник чувеног „Лексикона Ју митологије“ објашњава и зашто је песма „Моја си“ без преседана у нашој музици, као и како све то звучи данас, новим генерацијама слушалаца ремастеризованог недавно објављеног издања „Одбране“.
Шта спрема популарни „Београдски синдикат“ и како је настала песма „Стара гарда“ – открио нам је један од лидера „Београдског синдиката“ Феђа Димовић.
Да ли је посебан изазов свирати дела домаћих композитора и да ли је поносан што су Немци његов це-де са клавирском музиком Василија Мокрањца оценили као изузетан – за Спутњик говори млади пијаниста Владимир Глигорић, који је концертом на Коларцу промовисао музику са овог диска.
Ко је чувар бувље пијаце открива нам аутор истоимене књиге, рок критичар и драгоцени хроничар света музике, Петар Пеца Поповић.
А како изгледа повратак на музичку сцену после четврт века и да ли је заправо реч о ходу по жици, како и сугерише наслов њиховог новог албума – за Спутњик откривају чланови чувеног музичког двојца „Влада и Бајка“ – Владимир Марковић и Драгутин Балабан.
Орбита културе 26. 8. 2022.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала