- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Величанствен призор: Верници дочекали патријарха Порфирија у Херцег Новом /фото, видео/

© Фото : Уступљено СпутњикуПатријарх Порфирије у Херцег Новом
Патријарх Порфирије у Херцег Новом - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Патријарх Српске православне цркве Порфирије је на почетку своје дводневне посете Херцег Новом дошао у манастир Савина. Патријарх је поручио да љубав треба да преовлада и да треба неговати космополитски дух, отвореност срца и душе за сваког и другачијег.
Уз бројне грађане патријарха СПЦ су дочекали председница Скупштине Данијела Ђуровић, потпредседник Владе Владимир Јоковић, посланица ДФ-а Симонида Кордић, посланик ДФ-а Јован Вучуровић, председник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, посланица Демократске Црне Горе Тамара Вујовић, преноси РТЦГ. Скупу испред манастира Савина присуствује и Владимир Божовић.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије обратио се верном народу у порти манастира Савина.
„Драга браћо и сестре славимо двоструки празник. Славимо славу Успења Пресвете Богородице, али славимо и долазак патријарха Порфирија у овај град поводом 640 година од његовог оснивања, велике свечаности овде у Боки. Хвала вам што сте дошли у Херцег Нови да заједнички са браћом архијерејима унесете своје молитве пред престо божији и да вашим молитвама донесете благослов на Боку и Црну Гору и васколики српски народ“, казао је Јоаникије.
Радују се и небо и земља, казао је, његовом доласку.
Патријарха су претходно на тиватском аеродрому дочекали митрополит црногорско-приморски Јоаникије и градоначелник Тивта Жељко Комненовић.
У Херцег Нови они су до Тивта дошли глисером у власништву Давора Лакићевића, коме је патријарх посебно захвалио на *Инстаграму.
Посета патријарха Херцег Новом, уприличена поводом обележавања 640 година од оснивања града и славе Манастира Савина - Велике Госпојине, била је раније планирана, али је одложена због тродневне жалости након трагедије на Цетињу.
На празник Успенија Пресвете Богородице Патријарх ће сутра са Митрополитом Црногорско приморским Јоаникијем и више архијереја, монаштвом, свештенством служити Свету архијерејску литургију у Манастиру Савина од 9 часова. Након Свете архијерејске литургије у порти манастира биће уприличен духовно културни програм и народно славље.
Вечерња служба и Литија са чудотворном иконом Пресвете Богородице Савинске у манастиру Савина почела је у 18 часова, а након литије биће уприличена промоција изабраних дела блаженопочившег митрополита Амфилохија.
Патријарх, митрополит Јоаникије и протојереј Радомир Никчевић говориће о делу митрополита Амфилохија и о 30 година од оснивања Издавачко - информативне установе „Светигора“.
*(Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке)
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала