- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Објављен документ за претрес Трампове куће

© Фото : Public domain / Official White House Photo / Andrea HanksДоналд Трамп дочекује председнички хеликоптер, Вашингтон, САД
Доналд Трамп дочекује председнички хеликоптер, Вашингтон, САД - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Америчко министарство правде објавило је редиговану верзију правног документа на основу којег је ФБИ обавио претрес и запленио поверљива владина документа из куће бившег председника Доналда Трампа на Флориди 8. августа.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

ФБИ је 8. августа изненада упао у резиденцију бившег председника САД Доналда Трампа на Флориди – први пут у историји САД да је дом бившег председника претресен на такав начин. Трамп је осудио акцију и позвао власти да отпечате налог за претрес.
У изјави под заклетвом, коју је дао специјални агент ФБИ, наводи се да америчка влада „води кривичну истрагу у вези с непрописним уклањањем и складиштењем поверљивих информација у недозвољеним просторијама, као и противзаконито прикривање или уклањање државних записа“.
Рација од 8. августа покренута је фебруарском истрагом о томе да ли је Национална управа за архиве и евиденцију (НАРА) преузела све поверљиве информације које се чувају у Мар-а-Лагу када је у јануару запленила 15 кутија докумената.

„Постоји разлог за веровање да су додатни документи који садрже поверљиве информације о националној одбрани или који су председнички документи који подлежу захтевима за чување евиденције тренутно у просторијама. Такође постоји разлог за веровање да ће се у просторијама наћи докази о опструкцији“, наводи се у изјави.

Поред тога, пронађени су документе са ознакама ХЦС (људска обавештајна служба), НОФОРН (само грађани САД), СИ (специјална обавештајна служба) и ФИСА (Закон о надзору страних обавештајних служби). Многи документи су садржали руком писане белешке Трамповим рукописом, навео је агент ФБИ у изјави под заклетвом.
Документ на 38 страница у редигованој форми садржи додатне детаље о кривичној истрази која је у току, а која је донела нову правну опасност за Трампа у тренутку када ствара основе за још једну председничку кандидатуру.
Објављена верзија осликава обим осетљивости владиних докумената који су пронађени у Мар-а-Лагу и открива да је ФБИ био забринут да су се та документа тамо налазила незаконито.
Од 38 страница документа који је данас отпечаћен, 23 су у већој мери затамњене, док је 11 у потпуности редиговано, преноси међународни Спутњик.
Такође је објављено писмо Трамповог адвоката који се жалио на истрагу министарства правде, наводећи да је Трамп имао овлашћења да скине ознаку тајности са документа.
Претрес Мар-а-Лага обављен је у оквиру федералне истраге о томе да ли је Трамп по одласку са положаја илегално однео документа која по закону припадају Националној архиви.
ФБИ извео рацију у Трамповом дому на Флориди - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
СВЕТ
ФБИ извео рацију у Трамповом дому на Флориди, обили му сеф
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала