- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Закулисне радње САД: Шведска и Финска одлучиле да ступе у НАТО пре почетка руске војне операције

© AP Photo / Vadim GhirdaВојник са заставом НАТО-а
Војник са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
Пратите нас
Хелсинки и Стокхолм покушавају да сакрију улогу закулисних преговора с Вашингтоном у њиховој одлуци да Шведска и Финска ступе у НАТО, која је донета много пре почетка специјалне војне операције Русије у Украјини, оцењује Министарство иностраних послова Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У саопштењу руског министарства се скреће пажња на текст објављен у шведском листу „Дагенс њухетер“ 22. августа, у којем аутор објашњава да је одлука руководства Финске и Шведске да ступе у НАТО резултат закулисних договора са САД, постигнутим још пре почетка специјалне војне операције Русије у Украјини.
„Новинар закључује да је перспектива ступања Шведске и Финске у НАТО разрађивана на највишем политичком нивоу још на јесен 2021. године током сусрета представника двеју држава с Американцима“, указује Министарство иностраних послова Русије.
Министарство наводи да новинар посебну пажњу скреће на значајне промене у реторици финског председника Саулија Нинистеа, који је на основу блиске комуникације с представницима САД одједном почео да говори о „наивности“ финске политике у области одбране и безбедности и да показује своје симпатије према НАТО-у.
„Аутор изводи претпоставку да су већ тада Американци, позивајући се на 'веродостојне обавештајне податке о предстојећој руској инвазији на Украјину', упорно убеђивали Финску и Шведску да 'прихвате руку помоћи коју им пружа НАТО'“.
Министарство иностраних послова Русије констатује да сада власти Шведске и Финске покушавају да сакрију у други план непријатну тему о улози Вашингтона о пријему тих земаља у Северноатлантску алијансу.
„Разуме се да оно што се догађа одговара само онима који затежу ситуацију у раније војно-политички стабилном региону“, закључује Министарство иностраних послова Русије.
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
СВЕТ
Амерички председник потписао протоколе о приступању Финске и Шведске НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала