- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарска: Европске санкције против руске енергетике су највећа грешка

CC BY 2.0 / IAEA Imagebank / Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској
Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Ширење антируских санкција у сфери енергетике је фундаментална грешка Европске уније, која је изазвала раст цена енергената, изјавио је шеф канцеларије мађарског премијера Гергеј Гуљаш на форуму „Транзит“ у мађарском граду Тихањ.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Коментаришући дозволу коју је издала Мађарска управа за нуклеарну енергију за изградњу два блока нуклеарне електране „Пакш-2“, Гуљаш је навео да се данас напајање електричном енергијом може гарантовати, јер постоји „Пакш“.
Према његовим речима, да Русија није дала Мађарској кредит за изградњу, она би трајала око десет година.
Једина нуклеарна електрана у Мађарској „Пакш“ се налази на 100 километара од Будимпеште и на пет километара од града Пакш. Саграђена је по совјетском пројекту и на њој се експлоатише четири блока с реакторима ВВЕР-440.
Сада се у електрани „Пакш“ производи скоро половина целокупне електричне енергије у Мађарској, а захваљујући планираном пуштању у рад два нова блока, очекује се да ће се тај удео удвостручити. Руководство земље је нагласило да је за Мађарску нуклеарна енергија начин да она осигура своју енергетску безбедност.
Споразум постигнут између Русије и Мађарске 2014. године има за циљ проширење постојеће нуклеарне електране „Пакш“ која тренутно покрива 40 одсто потреба Мађарске електричном енергијом. Тада је објављено да ће Русија дати Мађарској за овај пројекат кредит до 10 милијарди евра, а план је да укупна вредност радова буде 12,5 милијарди евра.
Атомска станица Пакш - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
РУСИЈА
Русија гради два нуклеарна реактора у Мађарској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала