- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Непријатељски чин“: Грчки ПВО систем С-300 нациљао турске авионе Ф-16, Грци демантују

© AP Photo / KENAN GURBUZТурски војни авион Ф-16
Турски војни авион Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Грчке ракете земља-ваздух електронски су нациљале турске борбене авионе Ф-16 који су летели у извиђачкој мисији у међународном ваздушном простору, јавила је данас турска државна новинска агенција Анадолија.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ово је најновија у низу турских тврдњи да суседна Грчка циља турске авионе који лете изнад Егејског мора и у источном Средоземљу, пренела је агенција Анадолија.
Радар грчког ракетног система С-300, базираног на острву Крит, регистровао је и нациљао турске авионе 23. августа, известила је турска агенција, позивајући се на извор у министарству одбране Турске.
Турски ловци Ф-16 су летели на висини од 10.000 стопа западно од грчког острва Родос, када се активирао радар за праћење циљева на руском ПВО систему С-300, додаје се у извештају.
Турски авиони су завршили мисију и вратили се у своје базе „упркос непријатељском окружењу“.
У турском саопштењу се подсећа да се према правилима НАТО активација радара за нишањење на ПВО системима сматра непријатељским чином, пренео је Танјуг.
Грчка је, међутим, демантовала тврдње да су се турски Ф-16 нашли под радаром С-300, као и да је пресретање обавио грчки борбени авион у складу са међународним правилима и према стандардној пракси.
„Катимерини“ је објавио, позивајући се на званичне податке прикупљене од јануара до јула, да је у овој години забележен највећи број нарушавања ваздушног простора Грчке од стране Турске у последњих 14 година. Према тим подацима, 4.734 пута је нарушен ваздушни простор ове земље, а прекршаји су забележени и кад је реч о територијалним водама Грчке (3.215 инцидената), пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала