- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх Порфирије служио литургију у манастиру Савина /видео/

© Фото : Уступљено СпутњикуПатријарх Порфирије служио литургију у манастиру Савина
Патријарх Порфирије служио литургију у манастиру Савина - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије данас је, на празник Успења Пресвете Богородице, славу манастира Савина, служио свету архијерејску литургију у том манастиру у Херцег Новом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Нека сте, браћо и сестре, благословени, нека вам Бога подари мир, радост и љубав, јединство у вери, лепоти и радости и онда тако загрлимо и загрлите сваког ко дође у овом граду без обзира из којег народа и којој вјери припада", рекао је патријарх Порфирије у беседи после литургије на празник Успења Пресвете Богородице, славе манастира Савина.
Патријарху Порфирију саслуживали су Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован, далматински Никодим и топлички и изабрани шабачки Јеротеј, свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске православне цркве, уз молитвено учешће многобројног верног народа.
Патријах српски је истакао да је потребно бити утемељен у Христу и да је "тамо где је Христ, тамо је и молитва".
"Не молимо се себично, молимо се за читав свет. Молимо се за ближње. Молимо се за Њега и трпимо за Њега",нагласио је патријах Порфирије и додао да ћемо преображавањем преобразити и себе.
Он је верницима честитао данашњи празник.
Литургији у манастиру Савина присуствовали су министри у Влади Црне Горе, Владимир Јоковић, Дадо Шћекић, Александар Дамјановић, Марко Ковач, председница Скупштине Данијела Ђуровић, посланици Јован Вучуровић, Дејан Ђуровић, Момо Копривица, Марко Милачић, председници општина Херцех Нови, Стеван Катић, Котора Владимир Јокић, Тивта Жељко Комненовић, потпредседник Синиша Ковачевић, потом градоначелник Будве Мило Божовић, менаџер будванске општине Никола Јовановић, Младен Микијељ, Небојша Јушковић, амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, наводи портал „Ин4с“.
У 18 сати у Херцег Новом биће одржана вечерња литија, а од 20.30 патријарх ће присуствовати представљању изабраних дела блаженопочившег митрополита Амфилохија.
Свечана академија у част 640. годишњице од оснивања Херцег Новог, биће одржана сутра увече, 29. августа, од 19.30 часова на Канли кули, након чега ће уследити програм „Ђедов сабор - Од Дунава до мора сињега“, посвећен успомени на митрополита Амфилохија, који ће отворити патријарх Порфирије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала