- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска: У претходна 24 часа оборено шест украјинских дронова

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрипадници десантне противтенковске батерије Оружаних снага Русије у зони специјалне војне операције у Украјини
Припадници десантне противтенковске батерије Оружаних снага Русије у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
У нападу високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије уништене су привремене локације 95. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у селу Славјанск у Доњецкој Народној Републици, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков и додао да је оборено шест дронова и пресретнуто 29 ракета.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У нападу је убијено до 150 неонациста и уништено 10 аутомобила и оклопних возила.
Током офанзивних дејстава савезничких снага на Доњецком правцу уништено је 60 одсто припадника 204. батаљона 241. бригаде територијалне одбране у селу Артјомовск. Команда оперативно-тактичке групе „Лиман“ повукла је јединице бригаде из подручја борбених дејстава у Кијев ради снабдевања, истакао је Конашенков.
Високопрецизним ударима на подручје Славјанска убијено је више од 100 припадника украјинских снага који су били на обуци у центру за обуку резервног састава Оружаних снага Украјине.
Ваздушно-космичке снаге Русије су у граду Запорожју на територији фабрике „Мотор Сич“ погодиле производне погоне у којима су ремонтовани хеликоптери украјинских ваздухопловних снага.
Осим тога, у претходна 24 часа погођена су три командна места Оружаних снага Украјине у ДНР, као и 42 артиљеријске јединице на ватреним положајима, људство и војна техника Оружаних снага Украјине у 139 округа.
Код Никопоља у Дњепропетровској области уништено је складиште нафте из којег су се снабдевале јединице Оружаних снага Украјине у Донбасу.
Такође је уништено осам складишта ракетног и артиљеријског наоружања и муниције у ДНР, Харковској области, Николајевској области и Дњепропетровској области.
Руски ПВО системи су током претходног дана оборили шест украјинских беспилотних летелица у Доњецкој Народној Републици, Харковској области и Херсонској области.
Пресретнуто је 28 ракета вишецевних бацача ракета „Ољха“ и „Химарс“ у ДНР, Херсонској области, код Антоновског и Даревског моста, као и изнад Каховске хидроелектране.
Осим тога оборена је једна балистичка ракета „Точка У“ у Херсонској области.
Од почетка специјалне војне операције у Украјини уништено је: 274 авиона, 148 хеликоптера, 1.826 беспилотних летелица, 370 противваздушних ракетних система, 4.400 тенкова и других оклопних борбених возила, 822 вишецевна бацача ракета, 3.349 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 5.095 јединица специјалних војних возила.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала