- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Украјина наставља са гранатирањем Запорошке нуклеарке: Оштећени водови

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Пратите нас
Кијевски режим наставља са провокацијама у циљу стварања претње од нуклеарне катастрофе на Запорошкој нуклеарној електрани – у протеклом дану артиљеријске јединице Оружаних снага Украјине два пута су гранатирале територију нуклеарке, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Како је прецизирао, укупно је испаљено девет граната од којих су три пале у подручју специјалног објекта № 2 у коме се налази ново нуклеарно гориво фирме „Твел“ и чврсти радиоактивни отпад.

„Услед удара граната на територији нуклеарне електране, гелери су погодили водове. Приликом другог гранатирања један пројектил је пао у подручју шестог енергетског блока, а пет других преко пута пумпне станице шестог блока која обезбеђује хлађење овог реактора“, нагласио је портпарол.

Украјинска артиљерија је гађала нуклеарку из рејона места Марјевка у Дњепропетровској области.

„Током контрабатеријске борбе јединице Оружаних снага Украјине које су гађале нуклеарну електрану савладане су узвратном ватром“, саопштио је Конашенков.

Како је истакао, ниво радијације у подручју нуклеарне електране је у нормалним вредностима, а техничко особље контролише техничко стање електране и обезбеђује њен рад.
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Од марта је под контролом руске војске. Украјинске снаге настављају са провокацијама око нуклеарке у Запорожју.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Специјална операција у Украјини
Власти Запорошке области разрадиле план евакуације у случају хаварије у нуклеарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала