Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић: Не знамо шта може да се деси 1. септембра, Курти је спреман на све и не жели мир

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVICАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да од 1. септембра долази период континуиране нестабилности када је реч о КиМ, јер није постигнут договор о регистарским таблицама, пошто премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти није спреман на компромис.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Брнабић је рекла да разговори о том проблему трају и истакла да не знамо шта може да се деси 1. септембра, јер је Курти спреман на све и не жели мир.
Истакла је да је Куртију нестабилност алиби да покрије друге проблеме на КиМ које не може да реши и навела да су на КиМ већ сада уведене рестрикције струје и да нема радних места.

"Биће ми лако да напишем експозе, јасни су циљеви – приоритет КиМ и енергетика"

Мандатар за састав нове Владе Србије рекла је да то што је бирана три пута за премијерку огромна част и одговорност. Највише ме мучи питање Косова и Метохије, а приоритет је и енергетика, што представља питање националне безбедности, рекла је она.
На челу седамнаесте српске Владе од увођења вишестраначја биће Ана Брнабић, којој ће то, уколико је Скупштина Србије изабере, бити трећи узастопни мандат.
Она верује да ће јој бити лако да напише експозе и да је најважнији задатак очување мира и стабилности.
"Верујем да ће ми бити најлакше да напишем трећи експозе, јер су јасни изазови. Очување мира и стабилности је најважнији задатак. КиМ ме највише мучи. Председник Александар Вучић је велики део посла преузео на себе. Приоритет је и енергетика, то је сада питање националне безбети. Најлакше ће ми бити да напишем експозе", истакла је гостујући у Дневнику РТС-а.
Она је нагласила да је свет на ивици трећег светског рата.
"Договор и компромис постале су ружне речи, слабост, а не снага, нико није спреман никога да саслуша", нагласила је Ана Брнабић.

"Надам се новој Влади до краја септембра"

Брнабић је рекла да се нада да ћемо до краја септембра имати нову Владу која, како каже, на првом месту захтева храбар тим.
"Ја се надам до краја септембра, али разговори са потенцијалним коалиционим партнерима нису лаки, ништа се ту не подразумева и мислим да је то у политици очекивано", додала је.
Указала је да сматра да је између ње и Милоша Вучевића одлучило то што су тако тешка времена, као и то што она познаје систем Владе, јер је то је важно у тешким временима.
Ипак, истиче и да су због тога договорили да ова Влада траје до 2024.
"На крају је важно да имате нову енергију и нове идеје и оно што мислим да је кључно и добро за нашу земљу и народ да функције нису најважнија ствар, већ резултати", додаје Брнабић.
"Мислим да је код договора око Владе најважније да сви освестимо колико су тешка времена и колико је битно да имамо тим који је храбар, ефикасан, који се спреман да жртвује своје време, јер заиста нема места ни за шта друго осим преданог и посвећеног рада", наглашава Брнабићева.

Ко ће бити вицепремијер и потпредседници Владе

На питање да ли ће Ивица Дачић бити вицепримијер, Брнабићева каже да претпоставља, као и да би то било природно и уобичајено.
Истиче да ће потпредседници вероватно бити Милош Вучевић и Синиша Мали, као да ће сва тројица имати и министарске функције.
Говорећи о томе да ли је тачно да ће четири министарска ресора припасти СПС-у, каже да не може тако да прича, јер се не ради о простим бројкама него о томе ко где може да допринесе.
"Имамо неке идеје како би Влада могла да буде још ефикаснија и како би ресори могли да се поделе, али видећемо", навела је Брнабићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала