- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Два разлога због којих је стављена тачка на уређење односа државе Црне Горе и СПЦ

© Фото : Уступљено СпутњикуСрпски патријарх Порфирије у Херцег Новом
Српски патријарх Порфирије у Херцег Новом - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Посјета патријарха Порфирија Херцег Новом је била веома успјешна и чак историјска, а потврда је помака у односима СПЦ и одлазеће владе Дритана Абазовића оствареног потписивањем Темељног уговора.
Професор Саво Марковић и савјетник потпредсједника Владе Црне Горе Владимир Павићевић оцјењују за Спутњик посјету успјешном, а Марковић додаје да и поред пријетњи политичких групација око Мила Ђукановића и ДПС-а да ће поништити Темељни уговор, то се неће десити јер се уговор не може поништити ако нијесу сагласне обије стране потписнице. Други разлог је тај, увјерен је професор, што се ДПС више неће враћати на власт.
Марковић истиче да је посјета патријарха Порфирија Херцег Новом успјешна, јер један патријарх долази у Херцег Нови након 49 година, али је, каже он, и редовна, јер је нормално да он долази да посјети своје светиње и своје вјернике.

Посјета патријарха Херцег Новом након 49 година

“Патријарх посјећује једну од својих епархија, што је његово право и обавеза, и ту нема ништа нередовно. Све остало мимо тога је политизација тог догађаја. Јер он обилази епархију своје цркве, исто као што премијер и предсједник државе обилазе градове и општине у својој држави”, наводи Марковић.
Владимир Павићевић, савјетник потпредсједника Владе Црне Горе у техничком мандату, оцијењује за Спутњик да је посјета патријарха Порфирија Херцег Новом била веома успјешна, истичући да су грађани масовно поздравили и патријарха и митрополита Јоаникија. Српски патријарх је дошао у посјету Херцег Новом након 49 година.
“Очигледно је да постоји једна врста симфоније када говоримо о односима између највиших црквених великодостојника Српске православне цркве, а ту најконкретније мислим на изузетан однос који имају господин Порфирије и господин Јоаникије”, каже Павићевић.
Посебно потенцира да је црногорски премијер Дритан Абазовић, организујући вечеру за високе званице СПЦ у Херцег Новом, као што је и ред, указао поштовање и највишим црквеним великодостојницима најбројније вјерске заједнице у Црној Гори.
“Абазовић је још једном показао и свој принципијелни став поштовања и унапређивања грађанских сегмената у црногорској држави и друштву, јер су права вјерника и вјерских заједница загарантоваа Уставом Црне Горе. Та права су елемент једног развијеног грађанског друштва”, каже Павићевић.

Темељни уговор немогуће раскинути

Када је ријеч о Темељном уговору, његовим потписивањем је, сматра наш саговорник, стављена тачка на уређење односа између државе Црне Горе и Српске православне цркве и тај документ је заиста историјски.
Поводом најаве ДПС-а и Мила Ђукановића да ће тражити поништавање тог документа, професор Марковић за Спутњик каже да нема бојазни да је тако нешто могуће.
“Да би се један уговор поништио, када је већ потписан, о томе треба да су сагласне двије стране потписнице уговора, дакле држава Црна Гора и СПЦ. Други разлог зашто се уговор не може поништити је тај што, по мени, ДПС се неће више враћати на власт, поготово не у оном облику како је владао 30 година. У ствари, тај облик владавине је био присутан у Црној Гори од 1945. године и мислим да је народу доста владавине ДПС-а, па по мени Темељни уговор, и поред пријетњи политичких групација око Мила Ђукановића, није угрожен. Те пријетње њима служе да на окупу држе своје бираче и присталице”, истиче у изјави за Спутњик професор Марковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала