- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како да се у Европи сијалица не угаси | Енергија Спутњика

Сијалица - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Иако се већ дуже од годину дана у Европи прича о енергетској кризи – истичу се проблем са угљем, нафтом и гасом који кулминирају због одлуке ЕУ да се одрекне ових енергената из Русије – житељи на Старом континенту све су више уплашени због астрономских цена, али и реалне могућности да електричне енергије неће убудуће бити довољно за све.
Када је струја у питању, не помиње се Русија – осим ако не причамо о производњи исте у гасним термоелектранама. Једноставно, Русија није у истом електроенергетском систему. У самој Европи тржиште електричне енергије је најуређеније, а узбуркано је још од прошлог лета. Како тврде стручњаци, мале су шансе да се нормализује наредних годину-две.
То да је цена једног мегават-часа (MWh) премашила 1.000 евра, да у „шпицу“ у Естонији, на пример, достиже и неколико хиљада евра, да све европске земље праве своје планове са заједничким радним насловом „Како превазићи кризу“ више није вест. Банкротирају или банкрот најављују многе компаније које не могу да послују трошећи скупу струју. Реалност су гашење радних места, одређених процеса производње, најава несташице појединих производа, а о поскупљењу свега не треба ни причати.
Политичари апелују да се штеди. У Србији се, на пример, најављују олакшице онима који смање потрошњу струју у односу на исти период прошле године. Стручњаци кажу да то, осим грађанима, треба понудити и привреди.
Док неки најављују и рестрикције, у Србији их не планирају. Али, не крије се да нас све чека тешка зима. Надајмо се – без свећа.
О томе каква је ситуација и можемо ли бити оптимисти у емисији „Енергија Спутњика“ разговарају Јелица Путниковић и Дејан Стојчевски, технички директор Сепекса, српске берзе електричне енергије.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Како да се у Европи сијалица не угаси | Енергија Спутњика
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала