Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Остаће упамћен по служењу отаџбини“: Комеморација Божидару Делићу /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићКомеморација Божидару Делићу
Комеморација Божидару Делићу - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Породица, бројне колеге и пријатељи опростили су се данас, на комеморацији у Скупштини Србије, од потпредседника парламента, генерала у пензији Божидара Делића.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Председник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је да ће Делић остати упамћен по служењу својој отаџбини, за коју је обављао најодговорније дужности, подсећајући да је командовао 549. бригадом Приштинског корпуса 1999. године.
"За своје јунаштво и допринос одбрани отаџбине, бригада којом је командовао генерал Делић одликована је Орденом народног хероја и по том и таквом делу он ће пре свега остати упамћен", казао је Орлић.
Подсетио је и да се Делић по завршетку војне службе посветио политичком раду, наводећи да се од 2005. године, па све до последњих дана свога живота борио за важне политичке идеје и вредности, по којима је био препознат и у које је искрено веровао.
Орлић је рекао да се Делић, који је за народног посланика биран четири пута, током свих посланичких активности увек залагао за право на истину и одбрану отаџбине и свим задацима приступао савесно и одговорно.
"Ценили су га сви са којима је радио и који су га познавали, у прилог томе иде податак да је од стране народних посланика два пута биран за потпредседника Народне скупштине. Његов одлазак је велики губитак за наш парламент. Изражавам најдубље саучешће породици и пријатељима Делића и свима који су имали привилегију да га познају. Нека му је вечна слава", казао је Орлић.
На комеморацији се обратио и војник, херој 549. моторизоване бригаде и народни посланик Игор Брауновић, који је казао да је Делић био човек који је живео за свој народ и своју земљу, те да ће заувек остати упамћене његове речи "Нема назад - иза је Србија".
"Командант нам је оставио аманет о коме не можемо да причамо, али ћемо се свим срцем трудити се да га испунимо и да га не разочарамо. Када га је притисла тешка болест, ни тада није кренуо назад, кренуо је тамо где ће вечно живети. Нека ти је вечна слава и хвала ти за све што си урадио", казао је Брауновић.
Председник Скупштине клуба генерала и адмирала Србије, генерал потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, подсетио је да је Делић током своје војничке каријере више пута одликован и навео да ће остати упамхен као неустрашив старешина, омиљен међу војницима и колегама, одлучан у извршавању задатака и опуштен у примирју.
"Није стварао напету атмосферу у јединици, већ је тражио оптимално решење у извршавању задатака. Није му био циљ лично доказивање, већ извршење задатка, пре свега водећи рачуна о личним животима", истакао је Миладиновић.
На крају комеморативног скупа обратио се и заменик председника Патриотског покрета "Нема назад - иза је Србија", Александар Јерковић који је истакао да је Делић био брилијантан војсковођа, непоколебљив војник, али пре свега добар и скроман човек, који је живео оно што је говорио.
Потпредседник Скупштине Србије, генерал у пензији Божидар Делић преминуо је 23. августа после дуже и тешке болести у 67. години.
Рођен је 8. јануара 1956. године у Петровцу код Ђаковице, а пензионисани је генерал-мајор Војске Србије.
Учествовао је у рату у Хрватској (1991–1992), обављао дужност начелника штаба 715. моторизоване бригаде Војске Републике Српске у време рата у Босни и Херцеговини, био је командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије (1995–1999) током рата на Косову и Метохији, а потом командант Београдског корпуса.
Пензионисан је 2005. године.
Као сведок одбране, појавио се пред Хашким трибуналом у процесима против Слободана Милошевића и генерала Владимира Лазаревића.
У Српску радикалну странку се учланио 2006. године, и на парламентарним изборима 2007. изабран је за народног посланика, а потом и потпредседника Народне скупштине, а поново је за посланика и потпредседника парламента биран 2008.године.
Прешао је затим у Српску напредну странку, коју је напустио 2011. године, вративши се у СРС, из које је искључен 2020, па је са Немањом Шаровићем основао покрет "Љубав вера нада".
У јануару ове године основао је покрет "Нема назад - иза је Србија", са којим је наступио на изборима 3. априла, у оквиру коалиције Нада, чији је носилац изборне листе био.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала