- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарху Порфирију у Херцег Новом уручена Светостефанска повеља /фото/

© Sputnik / Бобан НововићПатријарх Порфирије у Херцег Новом
Патријарх Порфирије у Херцег Новом - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Свечана академија поводом 640 година од оснивања Херцег Новог одржана је вечерас на Канли Кули и том приликом је градоначелник Стеван Катић уручио патријарху Порфирију Светостефанску повељу. Вечерашњом академијом завршава се тродневна посјета српског патријарха Херцег Новом.
Свечаности су уз бројне Новљане присуствовали и митрополит црногорско – приморски Јоаникије, владике захумско херцеговачки и шабачки, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, конзул Републике Србије у Херцег Новом, председници општина Тиват и Котор, градоначелник Требиња, посланици Скупштине Црне Горе, свештенство и монаштво Српске православне цркве, представници Которске бискупије, Исламске заједнице за Боку и Будву и Јеврејске заједнице Црне Горе.
За сећање на сусрет са патријархом председник Општине уручио је његовој Светости Светостефанску Повељу, рађену по замисли архитекте и конзерватора Срђана Марловића, уз уметничку слику Манастира Савина аутора Никше Косића.
Патријарх српски Порфирије истакао је да је почаствован Светостефанском Повељом, која ће, како је казао, бити подсетник за незаборавне дане проведене у Херцег Новом.
„Овај јубилеј значајан је за вас Новљане, Боку Которску и Црну Гору, али и за Херцеговину и наш народ, где год да живи. Али значајан је и за нашу цркву у целини. За то постоји много разлога, а најважнији је тај што су Херцег Нови и читава Бока и даље уз море на југоисток, једино место где су Срби православни хришћани били, и захваљујући јунаштву и мудрости, опстали као медитерански народ“, навео је он.
Херцег Нови је за патријарха град у којем сви који дођу, престану да се осећају као гости.
„У Новом сви, а кажем и за себе, имамо утисак да смо се вратили сами себи, јер лепота пејзажа, пјаца, безбројних скалина, којима сам и сам пролазио, улица, кантуна и портуна, палата, ђардина, палми, агава, а по највише сусрет и разговор са Новљанима, нама самима разоткрива оно што је најлепше и најдрагоценије у нашем бићу, оно што је ту усађено руком нашег најплеменитијег, најважнијег и највећег сина, оца и учитеља, виноградара… оно што је ту посађено руком Светога Саве“,поручио је патријарх Порфирије, пренео је РТВ Херцег Нови.
Како је рекао, Херцег Нови носи јеванђеоску љубав, има раширене руке и отворено срце за све и свакога и отворене прозоре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала