- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Уплитање америчке војске коштале Сирију 100 милијарди долара

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Уђи у базу фотографијаПоглед на Дамаск
Поглед на Дамаск - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Привреда Сирије је изгубила више од 100 милијарди долара због дејстава америчке војске, саопштило је сиријско Министарство иностраних послова.
"Губици Сирије у нафтном и гасном сектору као резултат различитих дејстава америчких окупационих снага, износе 107,1 милијарда долара", наводи се у писму које је МИП упутио генералном секретару УН Антонију Гутерешу и Савету безбедности светске организације.
Према подацима Министарства иностраних послова „директни губици које је претрпела економија земље, као резултат проневере нафте, гаса и других руда од стране америчких снага и јединица под контролом Сиријских демократских снага (СДС), износе 24,2 милијарде долара“.
Министарство иностраних послова је указало да се Сиријске демократске снаге баве крађом и кријумчарењем нафте и гаса под покровитељством америчких снага.
Већи део провинција Дејр ел Зор, Рака и Хасеке се налазе на истоку и североистоку земље и контролише их курдска алијанса СДС коју подржавају Сједињене Америчке Државе. Од 2015. године је америчка команда формирала девет војних база у тим регионима.
Крајем 2019. године је тадашњи председник САД Доналд Трамп одобрио план у складу са којим у Сирији остаје неколико стотина америчких војника, чији је главни задатак осигурање контроле над нафтним пољима на североистоку и истоку земље.
У Дамаску се оружано присуство САД сматра незаконитом окупацијом.
Подсетимо, сукоб у Сирији траје од 2011. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала