- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Званично: Ово је дрес Србије за Мундијал у Катару /фото/

© Фото: ФССАлександар Митровић
Александар Митровић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Фудбалски савез Србије представио је званично нови дрес репрезентације за Светско првенство у Катару, а он је онакав какав је најављиван протеклих месеци, због чега је повремено био и мета критика једног дела јавности.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Осим новог дизајна дреса, највећа промена је нови грб националног савеза. Раздвајање институционалног грба од репрезентативног је пракса која се већ спроводи у бројним европским савезима (Белгија, Холандија, Француска, Италија…), наводи се на сајту ФСС.
Национални савез, као кровна институција, треба да буде представљен као модерна и ауторитативна организација чија је мисија свеобухватна брига о фудбалу. С друге стране, грб који ће убудуће красити дрес националних селекција симболизује и садржи више вредности: традицију, страст, посвећеност, јединство и храброст.
Инспирисан је традиционалним мотивима, симболима наше земље кроз историју и историјско наслеђе.
„Идеја је била да се креира јединствени облик који, иако нема хералдичку, има симболичку вредност“, наводи се у саопштењу ФСС.
Анкета
Да ли вам се свиђају нови дресови фудбалске репрезентације Србије?
Централни део грба инспирисан је штитом који се налази на споменику Kнезу Михаилу Обреновићу симболу града Београда, али и симболу нове Србије, настале јуначким ослобођењем од Отоманског царства. Подигнут је 1882. исте године када се Србија уздигла из кнежевине у краљевину, први пут у новом веку, а исте године заједно употребљене као државни симбол штит са оцилима и двоглави орао.
© Фото: ФССНови дрес Србије за Мундијал у Катару
Нови дрес Србије за Мундијал у Катару - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
*Споменик је главно место окупљања како Београђана, тако и осталих грађана, али и бројних туриста, који долазе у нашу престоницу
*Штит представља јединство како нашег народа тако и нашег националног тима.
*Двоглави орао је национални симбол који за нас народ има велику симболичку и емотивну вредност. Основна инспирација је орао раширених крила династије Немањић. Грб Немањића је изворно сребрни на црвеној позадини што је био мотив да орлови на грбу репрезентације имају сребрне детаље. Орао раширених крила је симбол храбрости, неустрашивости и достојанства.
*Крин (љиљани) су једни од најучесталијих мотива у хералдици. Код нас их срећемо из доба Немањића (грбови, круна, новац). Идентични кринови са грба репрезентације налази се на садашњој застави и грбу Републике Србије.
© Фото: ФССНови дрес Србије за Мундијал у Катару
Нови дрес Србије за Мундијал у Катару - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Техничку израду грба радили су најбољи графички дизајнери ПУМЕ на основу смерница Фудбалског савеза Србије мотивисаних вредностима наведеним у горњем делу текста.
У целом овом процесу веома је важно нагласити подршку УЕФА која као кровна организација охрабрује савезе, пружа асистенцију и активно се укључује у цео процес са логистиком, како би то, условно речено раздвајање, постало стандард, поручују из ФСС.
Остале детаље везане за нови дрес репрезентације Србије у којем ће наступити на Мундијалу у Катару пронађите на сајту Фудбалског савеза Србије.
Дрес репрезентације Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
СПОРТ
Србија је добила нови дрес? /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала