- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта још треба Србији за пласман на Мундобаскет?

© Фото: Кошаркашки савез СрбијеСрбија - Грчка, кошарка
Србија - Грчка, кошарка - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Две победе над Грчком и Турском вратиле су кошаркаше Србије у игру за пласман на Светско првенство 2023. године. Шокантни јулски порази од Летоније у Риги и Белгије у Нишу су анулирани, али нам виза за Мундобаскет у Азији следеће године још увек није оверена.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Србија је тренутно изједначена на трећем месту групе са Белгијанцима (са којима имамо лошији међусобни скор) и делује да ће се до краја квалификација баш са њима и селекцијом Турске водити борба за то преостало, треће место које води на Светско првенство.
Преостало је да се одиграју још два прозора – један у новембру ове године, а други у фебруару 2023, а у оба наврата селектор Светислав Пешић неће моћи да рачуна на оне најквалитетније играче из НБА и Евролиге.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
СПОРТ
Величанствено: Боже правде у Истанбулу уз Орлове и Ђоковића /видео/

Проблематични новембар

Новембарски прозор је проблематичнији. Игра се баш када се одигравају и неки мечеви Евролиге, па је тешко поверовати да ће клубови усред сезоне допустити играчима да напусте тим и оду да наступају за своје репрезентације.
То нас доводи до бизарне ситуације у којој ће за Србију моћи да наступају само играчи из АБА лиге, ВТБ лиге, и првенстава која праве паузу током ФИБА прозора, попут српског, пољског, шпанског, италијанског, грчког... И то су места где ће Пешић тражити расположиве снаге.
© Фото: ФИБАНикола Калинић
Никола Калинић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Никола Калинић
У фебруару ће ситуација бити далеко боља, јер ћемо на располагању имати играче из Евролиге, пошто ће се тај „прозор“ играти у недељи након националних Kупова, током које сва клупска такмичења праве мању паузу. Међутим, делује да ће барем када је реч о нашој судбини, кључни бити овај предстојећи, новембарски циклус.

Две победе за Мундобаскет

Британци испадају из сваке даље приче уколико буду поражени од Србије 10. новембра на Острву. После тога Орловима следи окршај на нашем паркету са селекцијом Турске, коју бисмо могли да елиминишемо из приче уколико је будемо победили.
У том случају, имали бисмо две победе више у односу на тим Ергина Атамана уз бољи међусобни скор, тако да у последњем квалификационом прозору, Турска не би имала ни за шта да се бори.
© Фото : ФИБАСветислав Пешић
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Светислав Пешић
Потом би уследила борба са Белгијанцима који имају заиста паклен новембар. Они ће прво гостовати селекцији Турске у Истанбулу где ће им бити изузетно тешко да дођу до тријумфа, да би после тога пред својим навијачима дочекали Грчку.
Ако би којим случајем доживели оба пораза, то не би значило и аутоматску квалификацију на Светско првенство за наше кошаркаше, јер би постојала минимална, теоретска шанса да Белгијанци у последњем прозору у случају два наша пораза дођу до трећег места, али би им за то били потребни тријумфи над Британијом у гостима и Турском код куће.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Приде, Србија у последњем колу има можда и најлакши меч – с Британцима у Београду.
Грчка и Летонија су ту готово сигурни путници за Мундобаскет и потребна им је још само по победа да то математички обезбеде. Уколико Србија не оствари оба тријумфа у новембру, онда би све решавала у фебруару, када има тешко гостовање против Грчке, а потом и завршни меч са Великом Британијом на домаћем терену.
Због свега тога је јасно да ће се свака победа и кош гледати у коначном збиру, што би могло да пресуди да ли ћемо отићи на Мундобаскет или не.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
Кошарка - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
СПОРТ
Јуниори Србије вицешампиони света у баскету! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала